Neville nieuwste slachtoffer van 'vloek van 96'

Reacties

Het Engelse nationale team dat in 1996 in eigen land de halve finale van het EK bereikte bracht veel trainers voort. Waar de lichting als speler erg succesvol was, wil het als manager nog niet zo vlotten.

Neville nieuwste slachtoffer van 'vloek van 96'

Gary Neville is het laatste voorbeeld van een teleurstellend begin van zijn trainerscarrière. De 41-jarige Engelsman werd woensdag vier maanden na zijn aanstelling alweer de laan uitgestuurd bij Valencia vanwege de aanhoudende tegenvallende resultaten. Het begint een repeterend verhaal te worden. Waar de spelers van de Engelse selectie van het EK '96 samen goed waren voor 68 prijzen, hebben zij als trainer bij elkaar nog geen enkele prijs gepakt.

Teddy Sheringham speelde vijftig interlands voor Engeland en scoorde twee keer op het EK '96. Afgelopen zomer begon hij zijn trainerscarrière op het Engelse vierde niveau bij Stevenage. Daar werd hij in februari ontslagen na slechts zes overwinningen in 29 duels. Sheringhams voormalige aanvalspartner Alan Shearer kende ook een korte loopbaan als manager. In 2009 werd hij aangesteld om zijn Newcastle United in de Premier League te houden, maar dat lukte niet. Twee jaar later was hij nog in beeld bij Cardiff City, maar de onderhandelingen liepen op niets uit.

Alan Shearer maakte 177 doelpunten in 358 duels voor Newcastle United, maar kon als trainer degradatie van de club in 2009 niet voorkomen.
Alan Shearer maakte 177 doelpunten in 358 duels voor Newcastle United, maar kon als trainer degradatie van de club in 2009 niet voorkomen.

Paul Gascoigne (foto) begon zijn loopbaan als trainer bij amateurclub Kettering, maar hield het daar na 39 dagen alweer voor gezien. Paul Ince is na periodes bij onder meer Macclesfield Town, Milton Keynes Dons en Blackpool sinds 2014 op zoek naar een nieuwe club en Tony Adams is na een jaar bij het Azerbeidzjanse Qabala FK al vijf jaar zonder club.

Gareth Southgate kon niet overtuigen bij Middlesbrough en is momenteel de trainer van Engeland Onder-21, waarmee hij zich niet plaatste voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro komende zomer. Ook Stuart Pearce had de Engelse beloften onder zijn hoede, in 2015 werd hij ontslagen bij Nottingham Forest.

Andere bekende namen uit de Engelse selectie van 1996 hebben het grote succes als manager ook niet niet gevonden: Robbie Fowler is trainer in de jeugdacademie van Liverpool, Phil Neville is assistent-trainer bij Valencia, Les Ferdinand is na een mislukte trainerscarrière directeur van Queens Park Rangers geworden, Nick Barmby werd in 2012 ontslagen bij Hull City en David Platt zit in India bij Pune City. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.