Nelson als invaller goud waard in zinderende comeback Arsenal

Arsenal heeft zaterdag diep in blessuretijd de volle buit gepakt tegen AFC Bournemouth. De Premier League-koploper maakte in een spectaculaire wedstrijd een 0-2 achterstand goed. Reiss Nelson greep als invaller de hoofdrol, met de assist op de 2-2 en de winnende goal in de 98ste minuut.

Arsenal
Arsenal
3 - 2
AFC Bournemouth

Bournemouth heeft de meest gepasseerde defensie van de Premier League, wat vooral door een 9-0 nederlaag bij Liverpool komt, en de supporters van Arsenal hadden dan ook wel zin in de thuiswedstrijd van zaterdagmiddag. Het plezier van de fans verdween echter al razendsnel. Bournemouth kwam na een aftrap waar duidelijk op getraind was al na 9.11 seconden op een 0-1 voorsprong. De goal van Philip Billing was het op een na snelste Premier League-doelpunt aller tijden.

Arsenal moest in de achtervolging en kreeg voldoende kansen, via bijvoorbeeld Martin Ødegaard, Bukayo Saka en Emile Smith-Rowe. Zij slaagden er echter niet in om Neto te passeren. De grootste kans van de eerste helft was ondanks het duidelijke overwicht van Arsenal overigens voor Bournemouth, maar Aaron Ramsdale voorkwam met een uitstekende redding de 0-2 van Dango Ouattara.

Veertien doelpogingen in de eerste helft leverden niets op voor Arsenal, dat na rust druk bleef zetten. Uit het niets was het echter Bournemouth dat scoorde. Twaalf minuten in het tweede bedrijf kopte Senesi raak uit een hoekschop. Voor de voormalig Feyenoorder was het zijn tweede goal van dit seizoen, nadat hij vorige maand nog scoorde tegen Newcastle United.

Arsenal moest nu echt aan de bak. De spanning keerde terug na de aansluitingstreffer van Thomas Partey, die scoorde met een volley nadat Smith-Rowe de bal na een corner weer richting het doel had gekopt. Smith-Rowe was in de eerste helft in het veld gekomen voor de geblesseerd geraakte Leandro Trossard, maar werd kort na de goal van Partey alweer naar de kant gehaald, omdat Mikel Arteta Nelson wilde brengen.

Nelson had direct impact. De voormalig Feyenoorder gaf de bal kort na zijn entree voor op Ben White, die met een volley zijn eerste doelpunt in het Arsenal-shirt maakte. Neto leek de inzet nog te keren, maar de bal bleek over de lijn te zijn geweest.

Met nog twintig minuten op de klok wilde Arsenal meer. De gastheer bleef maar gasgeven en kreeg ook behoorlijk wat kansen, bijvoorbeeld via Gabriel Martinelli, Ødegaard en Oleksandr Zinchenko. Bournemouth leek te overleven, maar diep in de blessuretijd ramde Nelson alsnog de 3-2 binnen. Voor de aanvaller betekende het zijn derde goal van dit seizoen, in zijn derde competitiewedstrijd.

Dankzij de glansrol van Nelson behoudt Arsenal zijn voorsprong van vijf punten op achtervolger Manchester City, dat zaterdag Newcastle United versloeg. Manchester United heeft nog twee wedstrijden tegoed en staat op het moment veertien punten achter op Arsenal.