Negentienjarige geeft het voorbeeld bij AZ: 'Zo hoor je een penalty te nemen'

Het zijn gekke dagen voor AZ-talent Mexx Meerdink. Donderdagavond werd hij de gevierde man bij AZ door de winnende penalty binnen te schieten in de kwartfinale van de Conference League tegen Anderlecht. Vrijdag zou hij met AZ Onder-18 het Youth League-avontuur vervolgen, maar door een blessure van Vangelis Pavlidis blijft hij in Alkmaar.

AZ
AZ
ns
2 - 0
Anderlecht
Anderlecht

'Het is onbeschrijfelijk', vertelde Meerdink aan de clubkanalen van AZ. 'We komen heel snel op een 2-0 voorsprong en dat hadden we nodig. De tweede helft heb je kans op kans, maar die gaan er niet in. Dan denk je bij jezelf: bij een verlenging kan ik erin komen. En wat als het penalty's worden?'

In de honderdste minuut van de wedstrijd moest Myron van Brederode naar de kant door een blessure en was het de beurt aan Meerdink om het te laten zien. 'Dan komt dat moment en is het natuurlijk fantastisch dat je de winnende binnen mag schieten. Deze ontlading na de wedstrijd hebben we verdiend als team en als club. Dit is gewoon fantastisch.'

'Van tevoren was bekend wie welke strafschop zou nemen. Ik was de vierde persoon en als je zo'n bal neemt, moet je vertrouwen op je schot. Normaal schiet ik penalty's ook aardig binnen, maar vandaag was niet hetzelfde. Ik was in mijn eigen wereldje. Ik heb een vaste hoek en daar mikte ik op. Ik scoorde, liep linksaf en de rest van het team ging rechtsaf. Maar dit had ik niet eens in mijn droom zitten vannacht.'

'Er was veel geschreeuw in de kleedkamer en er werden veel complimenten uitgedeeld.' Voor Meerdink werd het dus een avond om nooit meer te vergeten. Aanvankelijk zou Meerdink samen met Wouter Goes direct op het vliegtuig stappen om vrijdagmiddag om 13.00 uur tegen Sporting Portugal het finaleweekend van de Youth League te spelen, maar mede door een blessure van Pavlidis hoeft hij geen tweede wedstrijd in 24 uur te spelen.

Onhoudbaar
Met zijn verwoestende penalty maakte Meerdink ook indruk op de ESPN-analytici. Pierre van Hooijdonk, die zelf ook bekend stond om zijn fraaie traptechniek, vond de knal van Meerdink de mooiste penalty. 'Dit is een penalty nemen zoals het hoort. Zonder idiote aanloop. Gewoon gaan staan zoals ze vroeger tegen je zeiden toen je vijf was: "Wil je deze wegschieten?" Hard met binnenkant wreef in het zijnetje. Deze zijn onhoudbaar.' Marciano Vink, die ook was aangeschoven in de studio, was het er roerend mee eens. 'Die van Meerdink: negentien jaar, staan en strak met je wreef in de hoek. Echt zuiver ook. Hij heeft een heel vaste trap, je ziet dat hij dit bijna blind kan. Heel mooi.'