Nederlanders schrijven historie met Toulouse, Dallinga topscorer

Reacties

Toulouse heeft voor de tweede keer in de clubhistorie de Coupe de France gewonnen. De ploeg van Zakaria Aboukhlal, Branco van den Boomen, Thijs Dallinga en Stijn Spierings was zaterdagavond in Stade de France veel te sterk voor Nantes.

Nederlanders schrijven historie met Toulouse, Dallinga topscorer
© Pro Shots
Nantes
Nantes
1 - 5
Toulouse
Toulouse

Waar Nantes vorig seizoen nog, voor de vierde keer in totaal, de Franse beker had gewonnen, stond Toulouse voor het eerst sinds 1957 in de finale. Van plankenkoorts was echter totaal geen sprake, want de ploeg van trainer Philippe Montanier wervelde langs Nantes. Na tien minuten stond het al 0-2 door twee treffers van Logan Costa. Van den Boomen en Spierings verzorgden de assists.

De derde Nederlander was daarna aan zet: in de 23ste minuut maakte Dallinga na een lange pass van Gabriel Suazo de derde treffer van de avond en in de 31ste minuut maakte hij ook de 0-4. De laatste keer dat een ploeg vier keer scoorde in de eerste helft van de Franse bekerfinale was alweer in 1955, toen Lille halverwege op een 4-1 voorsprong stond tegen Girondins Bordeaux.

© Pro Shots

Net als 68 jaar geleden was de tweede helft lang niet zo bijzonder als de eerste. Toulouse nam wat gas terug, terwijl Nantes niet bij machte was zich weer in de wedstrijd te knokken. Een kwartier voor tijd redde Ludovic Blas de eer nog namens Nantes door een strafschop te benutten, maar vier minuten later pikte Aboukhlal ook nog zijn doelpunt mee.

Het werd daardoor 1-5 in Parijs, waardoor Toulouse voor de tweede keer in de geschiedenis de Coupe de France omhoog mag houden. Voor de Nederlanders waren er individuele successen, want met zes doelpunten kroont Dallinga zich tot topscorer en Van den Boomen is met vijf assists de beste aangever van het bekertoernooi.

Overigens is het nog de vraag of Toulouse door de bekerwinst komend seizoen ook in de Europa League actief is. Omdat Toulouse onderdeel is van het Amerikaanse investeringsfonds RedBird had de UEFA slecht nieuws voor de club. RedBird is namelijk ook eigenaar van AC Milan en omdat de Italiaanse topclub ook in een Europese competitie uit zal komen, vertellen de reglementen dat er voor Toulouse geen plaats is. Belangenverstrengeling houdt een Europees avontuur tegen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Toulouse
Meer over Toulouse
Meer FC Nantes
Meer over FC Nantes
Meer Coupe de France
Meer over Coupe de France
Meer T. Dallinga
Meer over T. Dallinga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.