Nederland zeldzaam afhankelijk van puntenpakker Ajax

Reacties

Geen land in de topvijftien van de UEFA-coëfficiëntenlijst is dit seizoen zo afhankelijk van het optreden van één club als Nederland. De sterke campagne van Ajax camoufleert de magere prestaties van de Eredivisie-afvaardiging in Europa.

Nederland zeldzaam afhankelijk van puntenpakker Ajax

Ajax zorgde namelijk voor 23 van de 34 UEFA-punten die de Nederlandse delegatie dit seizoen veroverde, oftewel 67,6 procent. PSV leverde met acht punten nog een aardige bijdrage, maar Vitesse (anderhalf punt), AZ (één punt) en Feyenoord (een half punt) konden het Nederlandse coëfficiënt niet bepaald een boost bezorgen.

Door de verrichtingen van Ajax mag Nederland nog altijd hopen op het heroveren van het directe Champions League-ticket, waarvan de landskampioen van 2019/20 zou profiteren. Zoals we hier al uitlegden kan dit scenario in de prullenbak als de Amsterdammers dinsdag niet zegevieren bij Real Madrid. Ook bij een Ajax-exit wint Nederland dit seizoen twee posities op de coëfficiëntenlijst ten opzichte van vorig jaar en is de opmars dus ingezet.

Landen die de toptien in zicht willen krijgen, kunnen echter niet lang op één kurk drijven. Kijken we alleen naar dit seizoen, dan is Nederland heel knap de nummer negen op de UEFA-ranking. Als Ajax had gepresteerd als de andere vier Nederlandse clubs, had de Eredivisie nu plek 29 ingenomen.

Uit onderstaande tabel blijkt ook dat concurrent Oostenrijk erg afhankelijk is van één club, namelijk Red Bull Salzburg. Spanje, dat al jaren met harde hand heerst op de coëfficiëntenlijst, en Engeland presteren in de breedte het sterkst.

Land: Meeste punten dit seizoen: Aandeel in totaal (%):
Nederland Ajax 67,6
Oostenrijk Red Bull Salzburg 58,6
Denemarken FC Kopenhagen 53,8
Oekraïne Dinamo Kiev 46,4
Griekenland Olympiakos Piraeus 45,1
Portugal FC Porto 43,0
Tsjechië Viktoria Plzen 38,6
België RC Genk 38,4
Turkije Besiktas 34,5
Frankrijk Paris Saint-Germain 30,9
Rusland Zenit Sint-Petersburg 26,9
Italië AS Roma en Juventus 21,1
Duitsland Bayern München 20,5
Engeland Manchester City 19,9
Spanje Atlético Madrid en Barcelona 17,9

Zoals bekend wordt de coëfficiëntenlijst opgemaakt op basis van de laatste vijf seizoenen, dus momenteel telt alles vanaf 2014/15 mee. Ook in het voorbije lustrum is Ajax - buiten de grenzen - de best presterende Nederlandse club geweest. De Amsterdammers leverden 70 van de 165 Nederlandse UEFA-punten, oftewel 42,4 procent.

PSV en Feyenoord volgen op gepaste afstand met respectievelijk 42 en 22 punten. Voor het Nederlandse coefficiënt is het fnuikend dat er jaarlijks wel één of twee clubs struikelen over de eerste horde. Het totale aantal punten moet namelijk worden gedeeld door het aantal ploegen dat startte aan de jaargang. In 2015 pakten Go Ahead Eagles en Vitesse bij elkaar opgeteld bijvoorbeeld maar een half punt en afgelopen zomer nog waren Feyenoord en AZ razendsnel klaar in Europa.

In de voorbije vijf jaar is Oostenrijk het land dat het 't meest moet hebben van één club. Red Bull Salzburg is verantwoordelijk voor meer dan de helft van het aantal punten. Ook in dit klassement waarin afhankelijkheid op langere termijn wordt bekeken blijkt de belangrijke bijdrage van Ajax.

Land: Meeste punten in vijf seizoenen: Aandeel in totaal (%):
Oostenrijk Red Bull Salzburg 50,8
Denemarken FC Kopenhagen 44,1
Tsjechië Slavia Praag 43,5
Nederland Ajax 42,4
Oekraïne Shakhtar Donetsk 42,1
Turkije Besiktas 39,9
Griekenland Olympiakos Piraeus 38,8
Portugal FC Porto 34,6
Frankrijk Paris Saint-Germain 29,5
Rusland Zenit Sint-Petersburg 29,4
Italië Juventus 26,5
Duitsland Bayern München 25,9
Spanje Real Madrid 20,9
Engeland Manchester City 18,6

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.