Nederland wacht al 25 jaar op zege tegen België

Reacties

Traditiegetrouw blikt VI met tal van statistieken vooruit op een Oranje-interland. Deze keer volop aandacht voor de eerste wedstrijd van de derde Nations League: België is in Brussel de tegenstander.

Nederland wacht al 25 jaar op zege tegen België
© Pro Shots
België
België
1 - 4
Nederland
Nederland

• België is uiteraard het land waar het Nederlands elftal het vaakst tegenover stond. De wedstrijd van vrijdag wordt de 128ste editie tussen de buurlanden. De balans slaat de komende tijd nog in het voordeel van Oranje uit: het Nederlands elftal zegevierde in het verleden 55 maal tegen de Belgen, tegenover 41 verliesbeurten.

• De balans begint echter wel te verschuiven, want Oranje won al sinds 1997 niet meer van België. Sinds 6 september van dat jaar (3-1 in de WK-kwalificatie) werden er acht interlands tussen Nederland en België afgewerkt. Zesmaal werd het een gelijkspel, tweemaal overwonnen de Belgen.

Dennis Bergkamp schiet op doel tijdens een WK-wedstrijd tussen België en Nederland. Ook in 1998 wist Oranje niet te winnen van de Belgen, het werd 0-0. Bergkamp is vooralsnog de laatste Nederlandse doelpuntenmaker in een zege van Oranje op België.
© Imago
Dennis Bergkamp schiet op doel tijdens een WK-wedstrijd tussen België en Nederland. Ook in 1998 wist Oranje niet te winnen van de Belgen, het werd 0-0. Bergkamp is vooralsnog de laatste Nederlandse doelpuntenmaker in een zege van Oranje op België.

• Twee spelers kunnen hun debuut maken in de komende interlandperiode. Jerdy Schouten (Bologna) en Jordan Teze (PSV) kwamen nog niet in actie namens Nederland. Daley Blind is met negentig caps de meest ervaren international van de huidige selectie.

• Louis van Gaal meldt zich vrijdagavond in de topdrie van Oranje-bondscoaches. Het duel met België wordt zijn 53ste als keuzeheer van het Nederlands elftal, evenveel als Rinus Michels. Alleen Dick Advocaat (62) en Bob Glendenning (87) stonden vaker langs de zijlijn tijdens een interland van Oranje. We tellen in de cijfers van Van Gaal overigens ook de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen mee, toen de keuzeheer wegens een heupkwetsuur op de tribune zat.

• Overigens komt Van Gaal ook in de topdrie van het debutantenlijstje te staan als hij Schouten en Teze speeltijd gunt in de Nations League. Met het duo erbij heeft Van Gaal dan in totaal 47 spelers laten debuteren bij Oranje. Alleen Jaap van der Leck (48) en Bob Glendenning (met het bijna mythische aantal van 118 debutanten) staan dan nog boven Van Gaal.

• Nog geen genoeg van topdrieën? Als Jasper Cillessen deze interlandperiode in drie duels de nul houdt, gaat hij wat betreft clean sheets over de huidige nummer drie Maarten Stekelenburg heen. Cillessen heeft momenteel 27 keer de nul gehouden, Stekelenburg staat op 29. Ook in dit lijstje zijn de verschillen weer groot: nummer twee Hans van Breukelen hield zijn doel 34 maal schoon, Edwin van der Sar verdubbelt dat aantal met gemak: 72 clean sheets.

• Virgil van Dijk heeft pech dat hij maar één interland mag spelen in deze interlandperiode. Was de aanvoerder van Oranje in actie gekomen tegen België, Wales (tweemaal) én Polen, had Van Dijk deze interlandperiode nog de mijlpaal van vijftig interlands bereikt. Nu blijft de teller na België steken op 47 caps.

• Scheidsrechter José Sánchez Martínez moet België – Nederland in goede banen zien te leiden, het is voor het eerst dat de UEFA hem aanstelt voor een interland van Nederland of België. De Spaanse leidsman debuteerde dit seizoen in de Champions League, hij floot tijdens de flitsende start van Ajax in de groepsfase. Uit bij Sporting Portugal werd met liefst 1-5 gewonnen.

• In de hele selectie is maar één speler die er in het verleden in slaagde om te scoren tegen België: Davy Klaassen benutte op 9 november 2016 een strafschop in het 1-1 gelijkspel te Amsterdam. Daarna scoorde Arnaut Danjuma nog tegen de Belgen, maar de aanvaller van Villarreal overleefde de voorselectie niet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.