NEC toont veerkracht na goals Ramselaar, SC Cambuur grijpt de macht

Bart Ramselaar heeft vrijdag tijdens de vijfde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie een absolute hoofdrol opgeëist bij Jong PSV, dat desondanks in de slotfase een zege in rook zag opgaan bij NEC. Go Ahead Eagles verloor bij Jong AZ en raakte zijn koppositie kwijt aan SC Cambuur.

Jong AZ
Jong AZ
3 - 2
Go Ahead Eagles

Na de zeges op Jong FC Utrecht, FC Eindhoven, MVV Maastricht en FC Volendam was het vertrouwen vanzelfsprekend groot bij Go Ahead Eagles. De formatie van John Stegeman begon zwak aan het duel met Jong AZ. Al in de zesde minuut verzilverde Ferdy Druijf een strafschop na een overtreding van Gino Bosz op Tijjani Reijnders. Go Ahead Eagles rechtte de rug en zette Jong AZ flink onder druk. Nadat Richard van der Venne al voor gevaar had gezorgd, was het Thomas Verheydt die halverwege de eerste helft van dichtbij de 1-1 liet aantekenen na een rommelige situatie.

Het was echter Jong AZ dat de kleedkamer opzocht met een voorsprong. Druijf scoorde opnieuw uit een penalty nadat doelman Hobie Verhulst de aanvaller had neergelegd. Go Ahead toonde na rust niet bepaald beterschap. Nadat Jong AZ al enkele keren dreigend was geweest maakte Jamie Jacobs er in de 53ste minuut alsnog 3-1 van met een kopbal. Lang kon de thuisploeg niet genieten van deze riante voorsprong: Go Ahead verkleinde via Van der Venne razendsnel de marge. Grote kansen op een gelijkmaker kwamen er niet meer, waardoor de equipe van Stegeman zijn eerste nederlaag leed.

N.E.C.
N.E.C.
4 - 4
Jong PSV
Jong PSV

Ramselaar was de opvallendste naam aan de aftrap bij NEC - Jong PSV. De middenvelder heeft de concurrentiestrijd bij de Eindhovenaren voorlopig verloren en moest dus opdraven in de beloftenploeg. Ramselaar kon niet voorkomen dat Jong PSV al snel op eigen helft werd vastgezet en in de achtste minuut op achterstand kwam. Sven Braken klopte doelman Yanick van Osch na voorbereidend werk van Jonathan Okita.

Jong PSV, dat er in de beginfase totaal niet aan te pas kwam, toonde herstel. Onder anderen Ramselaar deelde een speldenprikje uit. Het was echter NEC dat opnieuw toesloeg. Braken kopte in de 39ste minuut raak op aangeven van Tom Overtoom. Jong PSV leek bezig aan een moeilijke missie, maar tot ontzetting van het thuispubliek herstelden de bezoekers nog voor rust de balans. Eerst trof Matthias Verreth doel met een van richting veranderd schot, waarna Joël Piroe uit de draai keihard raak schoot. Op dat moment was Okita al gewisseld nadat hij hard in botsing kwam met Van Osch.

NEC moest dus in feite opnieuw beginnen na de onderbreking. De equipe uit Nijmegen creëerde maar moeizaam uitgespeelde mogelijkheden; het bleef bij pogingen van afstand. Net op het moment dat NEC gevaarlijker werd, maakte Jong PSV er 2-3 van. Uitgerekend Ramselaar deed de thuisploeg pijn: de middenvelder tikte binnen na een aanval over rechts. De drievoudige Oranje-international zette de bezoekers niet veel later zelfs op 2-4 met een vlammend schot van zo'n twintig meter. Dankzij een goal van Ole Romeny mocht NEC nog hopen op een punt, een punt dat ook daadwerkelijk werd veroverd. Diep in de blessuretijd zorgde Josef Kvída namelijk voor de 4-4; Ramselaar was toen al gewisseld.

SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 0
Telstar
Telstar

Manifesteerde Kevin van Kippersluis zich in de eerste maand van dit seizoen vooral als aangever, vrijdagavond bleek de geboren Hilversummer ook zelf te kunnen scoren. In de 21ste minuut verschalkte hij doelman Jeroen Houwen nadat Andrejs Ciganiks hem had gelanceerd met een fraaie pass.

SC Cambuur was via Karim Rossi meteen dicht bij de 2-0, maar daarna verflauwde het overwicht van de thuisploeg. In de tweede helft werd de equipe van René Hake zelfs gedurende lange tijd naar achteren gedrongen. Telstar drukte het vele balbezit echter niet om in mogelijkheden. SC Cambuur was een stuk effectiever. Een kwartier voor tijd bepaalde Justin Mathieu de stand op 2-0 door hard raak te schieten. Door het puntenverlies van de concurrentie leverde de zege van SC Cambuur meteen het lijstaanvoerschap op.

FC Volendam
FC Volendam
0 - 0
TOP Oss
TOP Oss

TOP Oss slaagde er niet in het momentum vast te houden. Zes dagen na de knappe zege bij FC Twente verspeelde de ploeg van Klaas Wels punten bij FC Volendam. Het duel ontbrandde pas in de slotfase van de eerste helft, met een kans voor onder anderen Huseyin Dogan. Na de hervatting gebeurde er nauwelijks iets noemenswaardigs.