Napoli morst wéér en rolt de rode loper uit voor Juventus

Juventus is nóg geen landskampioen van Italië, maar de rode loper ligt er. Napoli liet zondagavond punten liggen tegen tien man van laagvlieger Genoa, waardoor De Oude Dame zaterdag aan een punt genoeg heeft. In de strijd om de Champions League-tickets hielden Internazionale en Atalanta Bergamo elkaar in hun onderlinge subtopper in evenwicht.

Napoli
Napoli
1 - 1
Genoa
Genoa

Bij een thuisnederlaag van achtervolger Napoli - dat midweeks al verloor van Empoli - zou Juventus zondagavond zonder te spelen de Scudetto veroveren. De voorsprong is (zoals te doen gebruikelijk in de Serie A) namelijk al enorm. Dat gebeurde echter nog niet, dankzij een duel dat na een halfuur een belangrijke wending kreeg. Voor een harde charge op de benen van Allan kreeg Genoa-middenvelder Stefano Sturaro geel, maar na ingrijpen van de VAR werd dat (terecht) omgezet in rood.

Een paar minuten later schoot Dries Mertens de thuisploeg met een geplaatst schot fraai op 1-0, voor de mensen in Turijn het sein om de champagne nog maar even koud te zetten in plaats van de flessen al te ontkurken. Desondanks deden de tien van Genoa iets terug. Na een fraaie pass van good old Goran Pandev ramde Darko Lazovic de gelijkmaker binnen. In de tweede helft probeerde Napoli het wel, maar de échte stootkracht ontbrak.

Het bleef derhalve bij 1-1, waardoor het gat tussen Juventus en Napoli nu twintig punten is. Met nog zeven duels te gaan, in de wetenschap dat onderling resultaat in de Serie A boven doelsaldo gaat, heeft Juventus (dat dit seizoen twee keer won van de concurrent) zaterdag aan een punt genoeg. Tussen de twee Champions League-wedstrijden tegen Ajax door speelt de aanstaand kampioen uit tegen SPAL.

Internazionale
0 - 0
Atalanta Bergamo

In de strijd om de Champions League-plaatsen gaven Internazionale en Atalanta Bergamo elkaar eerder op de zondag niets toe. Beide ploegen kenden nog wel een bijzonder goede midweekse speelronde in de Serie A. Zo won Inter woensdag met 0-4 bij Genoa en dat deed het weer eens mét Mauro Icardi. De omstreden Argentijnse spits leeft al geruime tijd in onmin met de club en zei de afgelopen periode dat hij niet kon spelen vanwege een blessure, maar keerde dinsdag dus terug. Met een rake penalty zette hij zijn rentree direct luister bij, maar de fans van Inter lieten dit weekend nog maar eens weten dat zij helemaal klaar zijn met Icardi.

Donderdag scoorde ook Atalanta vier keer: 4-1 tegen Bologna. In een knotsgek eerste kwartier met vier doelpunten (waaronder eentje van Hans Hateboer) leek de thuisploeg op weg naar een historische zege, maar in het restant van de wedstrijd wisten alleen de bezoekers nog een keer te scoren. Desondanks kroop Atalanta door die overtuigende zege nog wat meer richting de Champions League-plekken.

Zondag moest de ploeg even pas op de plaats maken. Het gat tussen nummer vijf Atalanta en nummer drie Inter (waar Icardi negentig minuten speelde, van een deel van de fans ook applaus kreeg, maar dus niet tot scoren kwam) blijft door het doelpuntloze gelijkspel vijf punten. Desondanks is het uitzicht nog steeds goed voor het Nederlands getinte Atalanta, waar Hateboer en Marten de Roon allebei de volledige negentig minuten binnen de lijnen stonden. De blauw-zwarten uit Bergamo staan nu gelijk met AC Milan.