Napoli in Champions League, spanning om vijfde plaats

In de 36ste speelronde van de Serie A heeft nummer twee Napoli zich verzekerd van een ticket voor de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen. Door een overwinning bij Bologna kan de tweede stek achter kampioen Juventus niet meer weggegeven worden. Met nog twee speelrondes op het programma belooft de strijd om de startbewijzen voor de voorronde van de Europa League ongekend spannend te worden.

Bologna – Napoli 0-3De Napolitanen bleken duidelijk een maatje te groot voor de thuisploeg, maar braken pas na rust de ban. Marek Hamsik, Edinson Cavani (foto) en Blerim Dzemaili voerden tussen de 53ste en de 67ste minuut de score op naar 0-3.

Omdat die stand op het scorebord bleef staan, vergrootte Napoli de voorsprong op nummer drie AC Milan naar zeven punten en is de ploeg verzekerd van het miljoenenbal van volgend seizoen. Bologna bungelt onderaan in de middenmoot, maar is al wel zeker van lijfsbehoud.

Siena – Fiorentina 0-1Fiorentina houdt met een overwinning bij Siena de kans op diezelfde Champions League nog in leven. Gonzalo Rodriguez maakte al na veertien minuten het enige doelpunt van de wedstrijd waardoor de vierde plaats in handen van Fiorentina blijft.

De achterstand op AC Milan, dat afstevent op de derde plaats en plaatsing voor de voorronde van de Champions League, is met nog twee duels te gaan vier punten. Een Europa League-ticket is al wel bijna binnen, aangezien de voorsprong op nummer vijf Udinese vier punten is. Siena verkeert nog altijd in degradatiezorgen. De kans op lijfsbehoud is miniem aangezien de achterstand op Genoa, de eerste veilige ploeg op de zeventiende plaats, zes punten is met nog twee duels te gaan.

Palermo – Udinese 2-3Udinese heeft woensdagavond een zwaarbevochten, maar uiterst belangrijke, overwinning geboekt. Mede door een gemiste strafschop van Antonio Di Natale leek het treffen door goals van Fabrizio Miccoli, Abel Hernández (beiden namens Palermo) en Luís Muriel en Gabriele Angella op een 2-2 gelijkspel uit te draaien.

De winnende treffer van Mehdi Benatia hielp Udinese evenwel alsnog aan de belangrijke 2-3. Zodoende passeert Udinese AS Roma en is het de nieuwe nummer vijf. Die plek geeft recht op het laatste Europa League-ticket van Italië. De Romeinse uitdagers (AS Roma en Lazio) volgen op twee punten en azen ook nog op Europese kwalificatie. Palermo staat nog altijd op degraderen, met liefst vier punten achter op het momenteel veilige Genoa.

Internazionale – Lazio 1-3Het seizoen van Internazionale is de laatste weken in een nachtmerrie veranderd. Op eigen veld ging de ploeg van trainer Andrea Stramaccioni al voor de vijftiende keer (!) dit seizoen onderuit. Een ongelukkig eigen goal van Samir Handanovic, een strafschop van Hernanes en een doelpunt van Ogenyi Onazi hielpen de Romeinen aan de zege.

Ricky Álvarez, die ook nog een strafschop miste, tekende voor de eretreffer namens de Milanezen. Door de verliespartij kan Inter een plek in de topvijf definitief vergeten, waardoor de dit seizoen gevallen grootmacht afsluit zonder Europese kwalificatie. Lazio is zoals gezegd gedeeld zesde met AS Roma, dat ook in de bekerfinale de opponent zal zijn.

Atalanta Bergamo - Juventus 0-1Juventus heeft als kersverse kampioen ook de negende competitiewedstrijd op rij gewonnen. Een smet op de minieme zege voor Juventus was het stilleggen van de wedstrijd vanwege wangedrag van de fans. Na een toespraak van de spelers en Juventus-trainer Antonio Conte kon de wedstrijd echter weer worden hervat, maar er gebeurde niet veel noemenswaardig meer.

De bezoekers hadden de voorsprong namelijk al vroeg op zak. In de achttiende minuut liet Alessandro Matri zijn negende competitietreffer van dit seizoen aantekenen. In de resterende zeventig minuten slaagde De Oude Dame erin de voorsprong vast te houden en boekte het zodoende al de 27ste competitiezege van het seizoen. Juve kroonde zich afgelopen weekeinde al tot kampioen van de Serie A, Atalanta Bergamo staat vijftiende.

Overige uitslagenCagliari – Parma 0-1Sampdoria – Catania 1-1Torino – Genoa 0-0

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.