NAC vervalt in oude fouten: 'Maar dit voelde niet kansloos'

De situatie van NAC Breda is er door de nederlaag bij Vitesse niet beter op geworden. De hekkensluiter van de Eredivisie deed zichzelf tekort, stelde trainer Mitchell van der Gaag.

Benjamin van Leer zag in de wedstrijd tegen Vitesse (4-1) het probleem van NAC dit seizoen de kop opsteken. 'We geven het weg. Zo zie ik het gewoon', aldus de doelman. 'Dat is ons seizoen. We hebben het heel moeilijk, we zitten in de bekende hoek. Dit is niet voor het eerst.'

Van Leer herhaalde het bekende recept als oplossing. 'We moeten ons weer herpakken. Dat zeggen we elke keer maar het moet, zo simpel is het. Ik vind het na zo'n wedstrijd moeilijk te verwoorden wat ik vind. Vasthouden aan die eerste helft misschien, maar wat heb je daar aan als het 4-1 is geworden?'

Van der Gaag hield aan de nederlaag bij Vitesse een ander gevoel over dan aan de eerdere verliesbeurten, zoals tegen De Graafschap. 'Je verliest maar dit voelde niet kansloos', aldus de trainer, die zijn ploeg een voorsprong uit handen zag geven.

De tweede Vitesse-treffer had een fikse buitenspellucht, maar Van der Gaag wees vooral naar zijn eigen ploeg. 'De gelijkmaker vind ik meer een breekpunt dan die 2-1. Dat kan en mag niet op die manier. Je speelt met drie centrale verdedigers. Die bal bij de eerste paal moeten we dan hebben. Op het einde valt het als een kaartenhuis in elkaar, ook door aanvallende wissels. De uitslag geeft het wedstrijdbeeld niet weer. Uiteindelijk blijven we met lege handen achter, terwijl een punt er misschien in zat.'

Van der Gaag kijkt niet naar andere ploegen. De verlossing moet van NAC zelf komen. 'Wij moeten zelf punten sprokkelen. De eerste helft geeft vertrouwen, maar dat het dan 4-1 wordt helpt niet. Die uitslag is niet nodig. Je doet jezelf tekort. Maar dat is niet voor het eerst, hè. Groningen-uit was ook zo, daar ga je met 5-2 naar huis. Ajax-uit eerste helft ook.'

De nederlaag vergroot ook de druk op Van der Gaag. 'Wij krijgen als spelers weinig mee van de onrust in de club', zegt Van Leer. 'We trainen op een andere locatie, dat scheelt. We hebben er ook geen invloed op. Wij moeten het op het veld doen en voor een positieve impuls zorgen en dat doen we niet.'