Crisisclub NAC de dupe bij dubieus doelpunt Vitesse

Vitesse lijkt zich te hebben hervonden in de Eredivisie. Na de zwakke serie na de winterstop, met drie nederlagen in vier duels, won het team van trainer Leonid Slutsky zaterdag zijn derde duel op een rij. Een discutabele treffer na rust was een kantelpunt in de wedstrijd tegen NAC Breda.

Vitesse
Vitesse
4 - 1
NAC Breda
NAC Breda

NAC slaagde er voor rust nauwelijks in een vuist te maken tegen Vitesse, maar ging toch met een voorsprong in handen de kleedkamers in. Na een half uur spelen sloeg het bezoek uit Breda knap toe vanuit de omschakeling. Mitchell Te Vrede stuurde Giovanni Korte weg vanuit de middencirkel, waarna Korte het in het één-op-één-duel won van Jake Clarke-Salter en via diens voet raak schoot.

Tot het moment van de treffer was Vitesse de bovenliggende partij geweest. In de eerste minuten hadden Bryan Linssen en Mohammed Dauda gevaar gesticht op aangeven van Martin Ødegaard, maar daarna lukte het de thuisploeg niet echt door te drukken. Het ontbrak aan rust in de afronding, de eindpass bleef uit en het defensief ingestelde NAC ruimde alles tijdig op.

Na de goal van Korte trok NAC zich terug op eigen helft en het team van Mitchell van der Gaag handhaafde die tactiek ook na rust. Vitesse maakte jacht op de gelijkmaker en kreeg die binnen tien minuten. Alexander Büttner zette hard voor vanaf de achterlijn en gaf een voorzet op maat op Thomas Buitink, die van dichtbij de 1-1 langs Benjamin van Leer tikte en zijn eerste Eredivisiedoelpunt maakte.

Na de gelijkmaker kwam NAC bijna nog eens op voorsprong. Een kopbal van Daan Klomp eindigde echter tegen de lat en in de rebound miste Te Vrede het doel. Vervolgens nam Vitesse het heft weer wat nadrukkelijker in handen. De thuisclub dacht in die fase ook de 2-1 te maken, maar de VAR annuleerde een rake kopbal van Danilho Doekhi omdat de bal tijdens de voorafgaande corner de achterlijn passeerde.

Een kwartier voor tijd kreeg Vitesse alsnog waar het de gehele tweede helft al op aasde: een voorsprong. Uit een vrije trap van Ødegaard tikte Maikel van der Werff bij de tweede paal vogelvrij binnen. Even sloeg heel Arnhem de schrik om het hart toen de VAR de beelden nog eens bekeek, maar uiteindelijk werd geen buitenspel waargenomen waar dat wél het geval leek, zij het centimeters.

Vitesse trok de voorsprong daarna over de streep en bepaalde de eindstand via Büttner en Matús Bero zelfs op 4-1. In de laatste fase droop NAC-verdediger Klomp bovendien af met zijn tweede gele kaart van de avond na een overtreding op Büttner. Carnaval begint dit jaar zodoende met een domper voor de Brabanders, die hekkensluiter blijven. Met nog tien duels voor de boeg bedraagt de achterstand op De Graafschap vijf punten. Vitesse verstevigt op zijn beurt de vijfde plaats, drie punten voor FC Utrecht.