NAC bijna veilig na overwinning in onrustig Den Haag

De supporters van NAC Breda lijken zich langzaam maar zeker alvast te kunnen verheugen op nog een jaar Eredivisie-voetbal. Met een 0-2 overwinning bij ADO Den Haag zette de ploeg van de geschorste Stijn Vreven zaterdagavond een grote stap richting handhaving. Het duel werd in de tweede helft tijdelijk stilgelegd wegens spreekkoren.

Net als vorige week tegen Feyenoord (2-1 zege) was er bij NAC een belangrijke rol weggelegd voor Umar Sadiq. De huurling van AS Roma was in het thuisduel met de landskampioen goud waard voor zijn ploeg, met een assist en een doelpunt uit een zelf versierde strafschop, en ook tegen ADO was Sadiq weer betrokken bij een beslissend penaltymoment.

Mounir El Allouchi had NAC in de achttiende minuut op fraaie wijze voorsprong gezet, met een doeltreffend schot uit een afvallende bal, en tien minuten voor rust gebruikte Sadiq slim zijn lichaam in het duel met Wilfried Kanon. Laatstgenoemde bracht zijn tegenstander ten val en veroorzaakte daarmee een penalty voor NAC. Scheidsrechter Danny Makkelie gaf bovendien een directe rode kaart, omdat Kanon bij zijn overtreding niet probeerde om de bal te spelen.

Vorige week was Sadiq zelf succesvol vanaf elf meter; nu ging Thierry Ambrose achter de bal staan. Ook hij faalde niet en schoot de 0-2 binnen. De supporters van ADO waren woedend op Makkelie en er klonken constant kwetsende spreekkoren in de richting van de arbiter. Een paar minuten na rust had Makkelie er genoeg van en besloot hij de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Bij herhaling zou het duel definitief gestaakt worden, zo werd er gewaarschuwd. Zover kwam het gelukkig niet.

Na een kort oponthoud hervatte ADO (dat Tom Beugelsdijk al was kwijtgeraakt met een hamstringblessure) de jacht op de aansluitingstreffer. Dat was met een man minder echter niet zo gemakkelijk en grote kansen bleven lange tijd uit. Pas twaalf minuten voor tijd was het bijna raak: Nick Kuipers kopte na een inschattingsfout van NAC-keeper Nigel Bertrams op de paal en Donny Gorter kreeg de rebound niet binnen. Aan de overkant voorkwam Robert Zwinkels de 0-3 van Sadiq.

In de laatste minuut raakte El Khayati namens ADO nog de paal en dus bleef een spannende slotfase uit. Na de tweede uitzege van dit seizoen is NAC nu bijna veilig: de voorsprong van de ploeg van Vreven op Sparta Rotterdam en FC Twente, die onder de degradatiestreep staan, bedraagt negen punten.

Voor ADO betekent de thuisnederlaag slecht nieuws in de strijd om een plek in de play-offs om Europees voetbal. De formatie van Fons Groenendijk blijft achtste staan in de Eredivisie, maar heeft nu evenveel punten als Heracles Almelo en nog maar een punt meer dan nummer tien SC Heerenveen. De Friezen komen zondag bovendien nog in actie, tegen Ajax.