Na precies acht jaar zit Chelsea Tottenham opnieuw behoorlijk dwars

Chelsea heeft de deur naar de Champions League donderdagavond zo goed als dichtgeslagen voor Tottenham Hotspur. Op Stamford Bridge wonnen The Blues met 2-0 door goals van Trevoh Chalobah en Nicolas Jackson. Daardoor kan de ploeg van Ange Postecoglou plek vier zo'n beetje vergeten.

Chelsea
Chelsea
2 - 0
Tottenham Hotspur

Het onheil had al eerder kunnen plaatsvinden toen Jackson in de vijfde minuut leek te gaan scoren, maar Micky van de Ven verhinderde dat met een uiterste krachtsinspanning. Halverwege de eerste helft kon Mauricio Pochettino toch juichen tegen de ploeg waar hij in het verleden successen kende: Chalobah kopte raak. De VAR zocht naar onregelmatigheden, maar vond er geen: het doelpunt bleef staan.

Tottenham liet weinig zien in West-Londen, maar had vijf minuten voor rust langszij kunnen komen toen Cristian Romero vrij kon inkoppen. De poging vloog naast, zodat Chelsea ging rusten met een voorsprong, conform het spelbeeld. Na rust kwam Tottenham beter in de wedstrijd, zonder dat het nou echt gevaarlijk werd.

Ruim een kwartier voor het verstrijken van de reguliere speeltijd viel de beslissing. Cole Palmer, die verder onopvallend speelde, schoot uit een vrije trap tegen de lat. Jackson had een makkelijke klus aan het intikken van de rebound. Tottenham vocht terug en had via Brennan Johnson terug in de wedstrijd moeten scoren, de aanvaller trof echter het zijnet.

Het bleef bij 2-0, opnieuw lijkt het seizoen van de Lilywhites te crashen op King's Road, de thuisbasis van Chelsea. Met nog vier wedstrijden heeft Tottenham zeven punten minder dan Aston Villa, de nummer vier in de Premier League. Een extra Champions League-ticket zit er niet in, en Villa inhalen wordt heel lastig met nog wedstrijden tegen Liverpool en Manchester City. Chelsea heeft met deze zege nog een klein kansje om Europees voetbal te halen.

Opvallend detail: precies acht jaar geleden, op 2 mei 2016, overkwam Tottenham iets soortgelijks op het veld van Chelsea. Die avond werd het 2-2, waardoor de ploeg van toen nog Pochettino definitief de witte vlag moest hijsen in de titelrace. Leicester City werd op de bewuste maandagavond kampioen voor de televisie.