Na de valse start komt de loutering voor Pasveer

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de 26ste speelronde was dat Heracles Almelo-doelman Remko Pasveer.

Na de valse start komt de loutering voor Pasveer

De wedstrijd was al een tijdje gespeeld, Heracles Almelo had met 4-1 gewonnen bij FC Groningen en het was de eerste overwinning op vreemde bodem sinds een jaar. En toch bleef Peter Bosz stralen van verdriet.

'De eerste helft sloeg helemaal nergens op', foeterde de trainer. 'We zijn puur dankzij FC Groningen en onze keeper in de wedstrijd gebleven.’ Dat laatste klopte zeker. Vooral in de fase rond de snelle openingstreffer na twaalf minuten van Dusan Tadic hield Remko Pasveer zijn wankele ploeggenoten op de been.

Met prachtige reflexen ranselde de keeper schoten van Leandro Bacuna en Tadic uit zijn doel, hij won de zenuwenoorlog op elf meter van Andreas Granqvist, die een strafschop in een baan om de aarde lanceerde, en stopte in de slotfase nog een inzet van Danny Holla, die iedereen in het stadion al telde.

De 27-jarige keeper liet in Groningen zien waarom Heracles Almelo hem de potentie van een bovengemiddelde doelman in de Eredivisie toedicht. Pasveer demonstreerde in Euroborg niet alleen over rustige handen en een koele geest te beschikken maar ook over voeten met flair.

Hij schroomde niet om in zijn eigen strafschopgebied enkele tegenstanders uit te kappen om de bal vervolgens ijskoud naar een medespeler te passen. 'Het was gevaarlijk, maar het enige alternatief was om de bal lukraak weg te schieten. Vandaar deze oplossing.' <br /><br /> Remko Pasveer als onbetwiste matchwinner van Heracles Almelo; het heeft even geduurd. De doelman kwam in 2006 onder contract bij de club in zwart en wit, waar hij sindsdien een roerig keepersleven leidt. De eerste twee jaar bivakkeerde hij in de schaduw van routinier Martin Pieckenhagen en daarna werd hij twee seizoenen uitgeleend aan Go Ahead Eagles om speeltijd te krijgen en zich verder te ontwikkelen.

Aan de vooravond van het huidige seizoen trok Pasveer in een interview in Voetbal International de integriteit en betrouwbaarheid in twijfel van het Heracles-bestuur. De doelman refereerde aan geheime contractuele afspraken die de club in het verleden had gemaakt met Pieckenhagen waardoor hij zelf twee jaar lang op de bank zat en voor zijn gevoel twee jaar had verloren. 'Bij het bestuur heb ik zo mijn bedenkingen', constateerde Pasveer vilein. 'Het is niet netjes gegaan. In het pak genaaid worden, zo kun je het noemen.'

De onbezonnen tirade viel in Almelo niet echt lekker. 'Wat is die jongen dom!', tierde voorzitter Jan Smit terug. Valser kon de start van Pasveer als herintredend doelman van Heracles niet zijn. En het werd er niet beter op toen de keeper in november een van de hoofdschuldigen was van de blamerende bekeruitschakeling van de profclub tegen de amateurs van Achilles ’29. Het bestuur van Heracles had op zijn beurt bedenkingen bij Pasveer.

Maar zie, de doelman spuugde de schaamte in de bek en vocht terug. Het keepersadagium van eerst de fouten en dan de loutering is ook op hem van toepassing. Na de winterstop heeft de onvrede in zijn lichaam plaats gemaakt voor een uitstraling van rust en kalmte. In de laatste zeven competitiewedstrijden incasseerde Pasveer nog maar zes doelpunten, pakte Heracles Almelo twaalf punten en werd lijfsbehoud in de Eredivisie zo goed als zeker gesteld.

Niet voor niets pleitte Peter Bosz er recent al voor het aflopende contract van zijn nummer één te verlengen. Remko Pasveer begint een keeper met veilige handjes te worden.

Peter Wekking

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's