Mulder en Van der Hoorn dromen van Wembley dankzij weergaloze goal

Het Swansea City van Erwin Mulder en Mike van der Hoorn heeft een eerste stap richting Wembley gezet. In de halve finale van de play-offs om promotie naar de Premier League werd Brentford met miniem verschil verslagen.

Swansea City
1 - 0
Brentford
Brentford

Welke clubs spelen op dinsdag 4 augustus de finale van de play-offs op Wembley? Swansea City strijdt tegen Brentford om het ene plekje op Wembley terwijl Fulham en Cardiff City om het andere plekje strijden. Voor Brentford waren de play-offs vooral een teleurstelling. Die club hoopte namelijk op rechtstreekse promotie naar de Premier League, maar de club greep naast die promotie, omdat de laatste twee wedstrijden van de competitie werden verloren. Voor Swansea daarentegen waren de play-offs een bonus. Door een 1-4 zege op Reading en een 1-4 nederlaag van Nottingham Forest bij Stoke City wipte Swansea nog zeer verrassend op doelsaldo over Forest heen op de ranglijst.

In de reguliere competitie won Brentford twee keer ruim van Swansea City: 0-3 en 3-1. Zo makkelijk ging het zaterdagavond niet voor de club uit Londen, waar Halil Dervisoglu op de bank begon. Hij zag hoe Mulder, die na het seizoen naar SC Heerenveen terugkeert, en Van der Hoorn wel in de basis stonden bij Swansea. In de eerste helft kregen beide ploegen kansen om de score te openen, maar de thee in de rust werd gedronken bij een 0-0 stand.

Na rust was er meer spektakel te zien in het Liberty Stadium. Na ruim een uur ging de bal op de stip voor Swansea City. Het was Rhian Brewster die werd gevloerd door Brentford-verdediger Pontus Jansson, waardoor André Ayew een penalty mocht nemen. De international van Ghana zag zijn poging met één hand gekeerd worden door doelman David Raya.

Het volgende noemenswaardige moment kwam amper twee minuten later. Rico Henry zette op het middenveld een stevige tackle in. Hoewel hij de bal leek te spelen vond arbiter Keith Stroud de tackle té stevig en hij gaf een rode kaart aan de Brentford-verdediger. Met een man meer ging Swansea City op jacht naar de overwinning en die kwam er uiteindelijk ook. Het was Ayew die het missen van zijn strafschop goed maakte door na een geweldige aanval de bal hard in de kruising te schieten. De Ghanees bepaalde zo de eindstand op 1-0. Swansea City deelt daarmee de eerste tik uit aan Brentford, waardoor Mulder en Van der Hoorn mogen dromen van Wembley. Woensdag is de return op Griffin Park.