De jackpot lonkt: deze vier ploegen strijden om de Engelse zak met goud

Reacties

Brentford mocht tot de laatste speeldag hopen op directe promotie naar de Premier League, maar verloor in eigen huis van laagvlieger Barnsley en moet daardoor genoegen nemen met een plek in de play-offs. Daarin strijdt het met Fulham, Cardiff City en Swansea City om de absolute jackpot. Wie gaat er dit seizoen via de Engelse nacompetitie met de zak geld vandoor?

De jackpot lonkt: deze vier ploegen strijden om de Engelse zak met goud
© Pro Shots

De strijd om het derde en laatste Premier League-ticket is altijd weer een garantie voor spektakel. Voor de vier deelnemers staan er in de play-offs immers niet alleen sportieve, maar zeker ook financiële belangen op het spel. Promotie naar de Premier League betekent promotie naar de competitie waar de tv-gelden veruit het hoogste liggen. Niet voor niets wordt de finale van deze seizoensafsluiter jaarlijks betiteld als de meest lucratieve wedstrijd van de wereld.

Hoe mooi de finale op Wembley kan zijn, daar weet Anwar El Ghazi alles van. De Nederlander werd vorig seizoen door Aston Villa gehuurd van Lille en bezorgde zijn Engelse werkgever de jackpot, door in de eindstrijd tegen Derby County een hoofdrol te pakken. El Ghazi opende zelf de score, door de bal via zijn rug in het doel te duiken, en was ook direct betrokken bij de 2-0. Derby-doelman Kelle Roos blunderde bij een van richting veranderd schot van El Ghazi en John McGinn kopte binnen.

Villa won uiteindelijk met 2-1 en werd daarmee de laatste ploeg die via de nacompetitie promoveerde naar het hoogste niveau. Welk team volgt de huidige nummer zeventien van de Premier League op? Een rondje langs de vier deelnemers.

BRENTFORD

Laatste tien duels: W-W-W-W-W-W-W-W-V-V
Laatste keer in de Premier League: /
Clubtopscorer: Ollie Watkins, 25 goals

Brentford kwam op de juiste manier uit de coronabreak, iets anders kunnen we er niet van maken. The Bees wonnen de laatste wedstrijd voor de competitieonderbreking en pakten na de herstart in zeven duels op rij de volle buit. Directe promotie lag binnen handbereik, maar uiteindelijk ging het toch nog mis. Brentford verloor van Stoke City (1-0) en Barnsley (1-2) en finishte als derde. Was het vermoeidheid, of toch de spanning?

Brentford, de club waar voormalig Sparta-spits Halil Dervisoglu tot dusver nog niet verder kwam dan vier invalbeurten, speelde nog nooit in de Premier League. De 130 jaar oude club was in het verre verleden weleens actief op het hoogste niveau, maar dat was in de jaren rondom de Tweede Wereldoorlog. In een ander voetballeven dus. Brentford belandde zelfs even op het vierde niveau en is sinds 2014 actief in het Championship. Daar hoopt de ploeg nu uit te kunnen ontsnappen.

© Pro Shots

FULHAM

Laatste tien duels: G-V-V-W-W-W-W-G-W-G
Laatste keer in de Premier League: 2018/19
Topscorer: Aleksander Mitrovic, 26 goals

Fulham speelde afgelopen seizoen nog in de Premier League en hoopt na de degradatie via de play-offs direct te kunnen terugkeren op het hoogste niveau. The Cottagers verloren de eerste twee wedstrijden sinds de herstart van de competitie, maar pakten de draad vervolgens weer op en haalden uit de laatste zeven wedstrijden zeventien punten. De ploeg van Scott Parker kwam uiteindelijk een zege tekort om direct naar de Premier League te promoveren.

Fulham moet dus aan de bak in de play-offs en heeft daar niet hele vervelende herinneringen aan. De laatste keer dat de Londenaren promoveerden, in 2018, was via deze nacompetitie: toen werd Aston Villa op Wembley verslagen. In de jacht op een herhaling van dat succes hopen de fans vooral op Aleksander Mitrovic, de spits die bezig is aan het meest trefzekere seizoen in zijn loopbaan. Met 26 doelpunten is de Serviër de topscorer van het Championship.

© Pro Shots

CARDIFF CITY

Laatste tien duels: W-W-W-G-W-V-V-W-W-W
Laatste keer in de Premier League: 2018/19
Clubtopscorer: Lee Tomlin, acht goals

Net als Fulham speelde ook Cardiff City vorig seizoen nog in de Premier League. Daar was de club uit Wales tijdens een eerdere periode al uitgegroeid tot het lachertje van Groot-Britannië, wat te danken was aan de nogal excentrieke clubeigenaar Vincent Tan. Hij veranderde bijvoorbeeld het logo van een blauwe vogel naar een rode draak en de shirtkleur van blauw naar rood. Ole Gunnar Solskjaer was in het laatste deel van dit seizoen, we praten over 2013/14, de coach. Hij kon degradatie niet voorkomen. Het thuisshirt werd overigens al snel weer blauw.

Vorig seizoen ging het weer mis in de Premier League, deze keer onder Neil Warnock. Hij maakte in november plek voor Neil Harris en de voormalig spits loodste Cardiff de play-offs in. En dat terwijl Harris geen echte doelpuntenmaker in zijn selectie heeft zitten: de clubtopscorer in de competitie is Lee Tomlin, die er acht maakte. Leonardo Bacuna maakte er eentje voor Cardiff in dit voetbaljaar. De Nederlander is een belangrijke basisspeler bij Cardiff, als defensieve middenvelder of als rechtsback, en hoopt op een El Ghazi-achtige hoofdrol in de play-offs.

© Pro Shots

SWANSEA CITY

Laatste tien duels: G-W-V-G-W-W-V-G-W-W
Laatste seizoen in de Premier League: 2017/18
Clubtopscorer: André Ayew, 15 goals

Swansea City leek overal naast te gaan grijpen, toen het op de laatste speeldag nog op de zevende plek terug te vinden was. Nottingham Forest verloor echter van Stoke City (1-4) en Swansea won met dezelfde cijfers van Reading, waardoor SC Heerenveen wat langer moet wachten op zijn nieuwe keeper, want Erwin Mulder gaat zich met Swansea nog opmaken voor het seizoenstoetje. De keeper zat dit hele seizoen op de bank of de tribune, maar stond in de laatste drie competitieduels plotseling in de basis, vanwege een heupblessure bij eerste keus Freddie Woodman. Het is nog onzeker of Woodman in de play-offs weer kan keepen of niet.

Swansea belandde met John van Zweden als een van de clubeigenaars in 2011 voor het eerst in de Premier League en maakte op het hoogste niveau direct veel indruk. Swansea eindigde een aantal jaar op rij keurig in de middenmoot, won de League Cup en haalde daardoor zelfs Europees voetbal. In het seizoen 2016/17 was het uit met de pret en kon degradatie nog net voorkomen worden, voordat het in het seizoen daarna alsnog verkeerd afliep. De eerste poging om meteen weer te promoveren mislukte; nu doet Swansea, met naast Mulder ook Mike van der Hoorn op de loonlijst, een nieuwe poging.

© Pro Shots

Programma in de play-offs:


Zo 26 jul. 2020

Ma 27 jul. 2020

Wo 29 jul. 2020

Do 30 jul. 2020

Finale op Wembley: dinsdag 4 augustus.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.