Mourinho zal VAR vervloeken én bedanken na zouteloze vertoning Spurs

Tottenham Hotspur is op bezoek bij AFC Bournemouth ontsnapt aan een nederlaag. De ploeg van José Mourinho mocht de VAR bedanken dat de treffer van de thuisploeg in de slotfase (terecht) werd afgekeurd. De video-arbiter leek Spurs eerder in de wedstrijd echter ook een penalty te onthouden.

AFC Bournemouth
0 - 0
Tottenham Hotspur

Tottenham won twee van zijn laatste drie duels, maar maakt sinds de hervatting van de Premier League nog geen beste indruk. Ook tegen het tegen degradatie vechtende Bournemouth had de ploeg van Mourinho weer grote moeite uitgespeelde kansen te creëren. De doorgaans weinig genuanceerde Roy Keane stelde in de rust bij Sky Sports dat Spurs 'shockerend slecht' was. 'Het had niet slechter gekund'.

Desondanks mocht Bournemouth van geluk spreken dat het niet al vroeg op achterstand kwam. In de openingsfase werd Harry Kane na een corner in de rug geduwd door Joshua King (foto), maar de VAR zag er geen penalty in. Mourinho zal er ongetwijfeld het zijne van denken. De Portugees is immers al niet te spreken over de videoarbitrage. Na de 3-1 nederlaag tegen Sheffield United richtte de woede van Spurs zich ook al op de VAR.

Verder mocht Tottenham echter nergens aanspraak op maken. Bournemouth was, met de prima spelende Nathan Aké centraal achterin, de gevaarlijkste ploeg. Kane moest halverwege de eerste helft redding brengen op de lijn na een kopbal van Jefferson Lerma en vlak voor rust bracht Hugo Lloris redding op een schot van Junior Stanislas. Bergwijn speelde een anonieme eerste helft en maakte in de rust plaats voor Heung-Min Son.

Steven Bergwijn, hier in duel met Nathan Aké, deed slechts een helft mee bij Spurs.

Met de Zuid-Koreaan en de Franse middenvelder Tanguy N'Dombélé na rust binnen de lijnen had Tottenham opnieuw moeite zijn wil op te leggen aan Bournemouth, waar Adam Smith per brancard van het veld moest na een vervelende botsing met Ben Davies. De combinaties liepen weliswaar iets vloeiender bij Spurs, maar dat resulteerde nauwelijks in uitgespeelde kansen. Bournemouth hield daardoor vrij eenvoudig stand.

VAR
In de slotfase leek de thuisploeg zelfs nog de winnende treffer te maken, toen Callum Wilson raak schoot met een omhaal. In de herhaling bleek echter dat de bal via de hand van King in het doel was gegaan. De VAR keurde het doelpunt daarom af, dit keer ongetwijfeld tot tevredenheid van Mourinho. Harry Wilson had Spurs in de twaalf minuten extra tijd alsnog pijn kunnen doen, maar Lloris verkleinde zijn doel goed.

Uiteindelijk mocht Tottenham zich dus nog gelukkig prijzen met een punt, maar daar schiet het in de strijd om de tickets voor de Champions League en de Europa League weinig mee op. Datzelfde kan ook worden gezegd van het tegen degradatie strijdende Bournemouth, waar Arnaut Danjuma Groeneveld de hele wedstrijd op de bank bleef. Met nog vier speelronden te gaan bedraagt de achterstand op het veilige Watford drie punten.

Everton
Everton
1 - 1
Southampton
Southampton

Waar Tottenham ondanks het gelijkspel de aansluiting behoudt op de plekken die rechtgeven op Europees voetbal, al is de Champions League ver weg, lijken Everton en Southampton een avontuur in Europa na donderdagavond wel definitief te kunnen vergeten. Beide ploegen konden met een overwinning in het onderlinge duel het gat met Burnley en Spurs verkleinen, maar hielden elkaar op Goodison Park in evenwicht.

Nadat James Ward-Prowse in de 28ste minuut een penalty tegen de lat had geschoten, zette clubtopscorer Danny Ings (19 goals) de bezoekers enkele minuten later alsnog op voorsprong na een slimme steekbal van Stuart Armstrong. Vlak voor rust trok Richarlison de stand op fraaie wijze gelijk door knap raak te schieten na een lange pass van achteruit van Lucas Digne. Ajax-target Pierre-Emil Højbjerg viel na zeventig minuten in bij Southampton.