Mourinho vs. Conte: media smullen van toekomstig weerzien kemphanen

Reacties

José Mourinho gaat volgend seizoen aan de slag als coach van AS Roma en dus kijken Italiaanse media met volle teugen uit naar de clashes tussen het AS Roma van Mourinho en het Internazionale van Antonio Conte. Tussen Mourinho en Conte is het immers nooit saai.

Mourinho vs. Conte: media smullen van toekomstig weerzien kemphanen
© Pro Shots

Mourinho en Conte kwamen elkaar zeven keer tegen als coach. Op 13 december 2009 voor het eerst. Conte hield met Atalanta Bergamo het Inter van Mourinho op een 1-1 gelijkspel in de Serie A. De zes overige keren troffen beide kemphanen elkaar als coaches van Chelsea en Manchester United. Twee keer wist het United van Mourinho te winnen van Conte's Chelsea terwijl de Italiaanse manager vier keer zegevierde. Vermakelijker dan die wedstrijden zelf was vaak de verbale strijd tussen beide managers. Een verbale strijd die Italiaanse media maar al te graag oprakelen na de bekendmaking van Mourinho als nieuwe AS Roma-coach.

Vernederend
Startschot voor de gespannen relatie tussen Mourinho en Conte was een eclatante 4-0 zege van Chelsea op Manchester United bij de eerste onderlinge confrontatie tussen de twee. De Italiaan vierde volgens Mourinho de zege alsof hij in de laatste minuut met 1-0 had gewonnen. 'Zo vier je niet een 4-0 overwinning. Dat is vernederend', vond de Portugees, die een aantal maanden later wederom verliest (1-0) van Conte in het FA Cup-toernooi. Mede omdat Ander Herrera al snel twee gele kaarten, en dus een rode kaart, krijgt namens de bezoekers uit Manchester. Mourinho en zijn staf verwijten Conte en zijn assistenten theatraal gedrag na de overtreding van Herrera op Eden Hazard.

© Pro Shots

Hoewel de derde wedstrijd in het seizoen 2016/17 wordt gewonnen door Mourinho en Manchester United wordt Chelsea dat seizoen kampioen. Een nogal groot contrast met het seizoen daarvoor toen Chelsea op een tiende plek eindigde. Toen werd Mourinho in december ontslagen en opgevolgd door Guus Hiddink. Als het een jaar na het kampioenschap wat moeizamer gaat met The Blues waarschuwt Conte zijn spelers voor een dergelijk Mourinho-seizoen: 'Chelsea kan absoluut niet nog eens als tiende eindigen. We willen een Mourinho-seizoen absoluut vermijden.' De reactie van Mourinho? 'Ik zou op veel verschillende manieren kunnen antwoorden, maar ik weiger om mijn haar te verliezen door over Conte te spreken.' Een subtiele verwijzing naar de haartransplantatie die Conte heeft ondergaan.

Het is bepaald niet de laatste keer dat de twee elkaar verbaal in de haren vliegen. Als Manchester United in oktober 2017 het Champions League-duel met Benfica wint, daagt hij Conte uit, zonder hem bij naam te noemen: 'Ik heb het nooit over blessures. Andere managers huilen daar voortdurend over. Als ik wil zeuren zoals de anderen, dan kan ik hier vijf minuten gaan huilen. Maar dat doe ik niet.' Conte reageert weer op zijn beurt: 'Mourinho kan beter aan zijn eigen team denken en naar zichzelf kijken. Ik denk dat hij zich nogal vaak bezighoudt met wat er bij Chelsea gebeurt. Vorig seizoen ook al.'

© Pro Shots

Niet veel later komt het tot een nagenoeg zelfde discussie. Mourinho noemt Conte wederom niet bij naam, maar de Italiaan reageert wel weer als door een adder gebeten. 'Omdat ik me niet als een clown gedraag, ben ik mijn passie verloren? Ik doe het liever op mijn manier. Veel volwassener, beter voor mijn team en beter voor mezelf. Volgens mij hoef je je niet als een gek te gedragen aan de zijlijn om passie te tonen', zo vond Mourinho. Conte: 'Hij moet maar eens naar oude beelden van zichzelf. Sommigen vergeten wat ze in het verleden gedaan hebben. Ik weet de naam niet precies, maar volgens mij noem je zoiets seniele dementie.'

Matchfixing
Einde verbale oorlog? Nee hoor. Mourinho reageert vrij snel. De Portugees noemde Conte immers niet eens bij naam. Dat Conte toch reageerde vindt de Portugees vreemd en hij gaat er met een nieuwe sneer overheen: 'Wat mij nooit is gebeurd, en ook nooit zal gebeuren, is dat ik verdacht word van matchfixing', zo verwees Mourinho naar het feit dat Conte in het verleden werd aangeklaagd voor het niet melden van matchfixing bij zijn voormalige club Siena. 'Dit soort opmerkingen komt van een klein mannetje, iemand die een ander probeert te beledigen en de waarheid niet kent. In het verleden was hij vaak al een zielig mannetje, dat is hij nu ook en dat zal hij in de toekomt ook blijven', vindt Conte.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In januari 2018 lijken de twee coaches hun strijdbijl te begraven. Mourinho stelde niet te genieten van een verbale ruzie. 'Daarom is het voor mij voorbij', aldus de Portugees, die wel vond dat Conte zijn excuses moest aanbieden zoals Mourinho zelf in het verleden eens bij Claudio Ranieri had gedaan. 'Toen was ik mans genoeg en ging mijn relatie met Ranieri van slecht naar goed en van goed naar heel goed', aldus Mourinho, die in februari een handdruk geeft aan zijn rivaal. 'Je moet elkaar respecteren', vond Mourinho, die Conte in de zomer van 2018 zag vertrekken uit de Premier League.

Komend seizoen treffen de twee elkaar weer. Dan in Italië bij duels tussen AS Roma en Internazionale. Dan kunnen beide kemphanen aantonen dat de strijdbijl inderdaad begraven is. Al ligt een volgend relletje natuurlijk altijd op de loer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.