Monsterzege op Anfield: Liverpool evenaart Premier League-record

Liverpool heeft op bijzonder overtuigende wijze zijn eerste overwinning van dit seizoen geboekt. De ploeg van Jürgen Klopp stond halverwege de thuiswedstrijd tegen AFC Bournemouth al op een 5-0 voorsprong, met dank aan een uitblinkende Roberto Firmino én een scorende Virgil van Dijk, en stopte uiteindelijk op negen doelpunten. Dat is een Premier League-record.

Liverpool
Liverpool
9 - 0
AFC Bournemouth

Vorig seizoen kwam Liverpool nét tekort voor de landstitel, terwijl ook de Champions League-finale verloren werd. Dit seizoen begon zwak voor de ploeg van Klopp, met remises tegen Fulham (2-2) en Crystal Palace (1-1) en een nederlaag tegen aartsrivaal Manchester United (2-1). Liverpool was zaterdag dan ook bijzonder gedreven om te laten zien dat het nog steeds top is en daar werd Bournemouth, met Marcos Senesi in de basis, het slachtoffer van.

In de eerste helft was vooral Firmino niet te houden. De spits, die speelt vanwege de schorsing van topaankoop Darwin Núñez, was voor rust al bij vier doelpunten direct betrokken. Firmino was de aangever bij de vroege treffers van Luis Diáz en Harvey Elliott en leverde na een klein halfuur de bal in bij Trent Alexander-Arnold, die van afstand verwoestend uithaalde. Firmino bekroonde zijn puike optreden door zelf de 4-0 te maken en zag Van Dijk met een kopbal uit een hoekschop voor de 5-0 zorgen. Voor de Nederlander betekende dat zijn zeventiende goal in dienst van Liverpool.

Virgil van Dijk kopte raak uit een hoekschop.

Met de 5-0 ruststand schreef het Liverpool van Klopp geschiedenis. The Reds hadden nog nooit eerder in een Premier League-wedstrijd vijf keer gescoord in een eerste helft, maar tegen Bournemouth ging het wel heel erg gemakkelijk. Toen het in de eerste minuut na rust direct 6-0 werd, door een eigen goal van Chris Mepham, leek Bournemouth echt te moeten gaan vrezen voor een nederlaag met dubbele cijfers. Firmino raakte kort na het onfortuinlijke moment van Mepham de buitenkant van de paal.

Een klein halfuur voor tijd scoorde Firmino alsnog. Na een hoekschop stond de Braziliaan op de juiste plek om uit de rebound te kunnen scoren. Liverpool ging in het restant vooral op zoek naar een goal voor Mohamed Salah, maar de Egyptenaar had zijn vizier niet op scherp staan. Fábio Carvalho deed het beter: tien minuten voor tijd maakte hij zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau van Engeland.

Toen Diáz de 9-0 binnenkopte werd de jacht op het verbreken van een Premier League-record officieel geopend. Drie keer eerder eindigde een competitiewedstrijd in de Engelse competitie in een 9-0 zege, maar nog nooit werd de dubbele cijfers gehaald. Dat gebeurde ook nu niet: het bleef bij negen goals voor Liverpool, dat in de groepsfase van de Champions League een van de tegenstanders van Ajax is. De Amsterdammers gaan op 13 september naar Anfield toe.

De 3-0 van Trent Alexander-Arnold in beeld: