Monchi, koning van de transfermarkt

Reacties

Het was bijna windstil in La Liga tijdens de voorbije transferperiode. De topclubs uit Madrid zaten met hun handen gebonden vanwege een transferban en Barcelona sloeg ook niet toe. De uitzondering was Sevilla, zoals gebruikelijk.

Monchi, koning van de transfermarkt

Kopen is met technisch directeur Monchi niet gokken op beterschap, het is bijna onbekommerd investeren in een nog betere toekomst. Bovendien werd wederom winst gemaakt door Sevilla, dat zelf als enige Spaanse club meer dan tien miljoen euro uitgaf.

De wens van Jorge Sampaoli kwam zo uit. De succescoach sprak midden december zijn hooggespannen verwachtingen al uit. 'Monchi moet zijn kerstmanoutfit aandoen en zijn magie gebruiken.' In de weken die volgden verwelkomde de Argentijn met Stevan Jovetic (27), Clément Lenglet (21) en Walter Montoya (23) drie nieuwelingen bij zijn selectie. De gehuurde Jovetic is de garantie op goals waar Sampaoli om vroeg, de talenten die afkomstig zijn van respectievelijk AS Nancy en CA Rosaria moeten uitgroeien tot de nieuwe pronkstukken in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán.

Het is ieder seizoen weer een komen en gaan van spelers in Sevilla, met zowel sportief als financieel resultaat. Over de laatste vier jaar, waarin drie keer de Europa league werd gewonnen, bedraagt het transferresultaat 127 miljoen euro. De database van de technisch directeur is de heilige graal van de club geworden. Het is een bundeling met zo'n 250 voor Sevilla interessante spelers, samengesteld door zestien scouts met ieder een eigen netwerk van tipgevers. Tegenover The Guardian deed Monchi een boekje open over zijn werkwijze. 'Met zestien mensen coveren we een hele serie competities. In de eerste vijf maanden van het seizoen kijken we veel wedstrijden, maar zonder specifiek doel. Dan gaat het om het verzamelen van data. Vanaf december gaan we specifieker scouten.'

De Spanjaard staart zich niet blind op de gegevens. Eén specifieke succesformule voor transfers is er niet. 'Als we alle objectieve data hebben, voegen we onze subjectieve indruk toe. De vraag is niet hoe goed een speler is, maar hoe goed hij voor Sevilla is.' Antwoorden worden gegeven op het veld. De ranglijst liegt niet: Sevilla wedijvert voor het eerst sinds jaren in de Primera División met Real Madrid en Barcelona en staat derde. Als huurling is Samir Nasri volledig opgeleefd bij nummer drie Sevilla, het aantrekken van Franco Vázquez blijkt een voltreffer en vrijwel wekelijks is Steven N'Zonzi de uitblinker. Als middenvelder van Stoke City bleef de 1 meter 98 lange Fransman uit de greep van de Engelse topclubs. Monchi sloeg wel toe en inmiddels is N'Zonzi de alleskunner op het middenveld van Sevilla. Sampaoli noemt hem vanwege zijn vermogen om overal tegelijk te zijn 'de octopus'. Eind januari verlengde N'Zonzi zijn contract. Met een ontsnappingsclausule van 45 miljoen euro werd de vraagprijs opgedreven. Hij is de volgende die op de nominatie staat voor een stap hogerop.

Niet voor niets ziet Monchi de Sevilla-trainers als 'slachtoffers' van zijn beleid. Tijd om een elftal te smeden is er in het handelshuis simpelweg niet. Reden voor zorgen evenmin. Dankzij Monchi is de instroom met potentiële toppers en buitenkansjes eindeloos.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.