Mohamed Salah is Lionel Messi niet meer

Reacties

De absolute topper in de achtste speelronde van de Premier League is de clash tussen Liverpool en Manchester City. VI's Süleyman Öztürk over de worsteling van Mohamed Salah.

Mohamed Salah is Lionel Messi niet meer

Alles wordt bijgehouden in de wereld van de diepe statistieken. Expected goals, expected assists en allerlei andere allerhande informatie over wat we zouden kunnen verwachten op basis van wat we weten en wat er in het verleden is gebeurd. Het klinkt heel nerderig allemaal, maar het komt erop neer dat de weerman regen of zonneschijn voorspelt.

Bij sommige spelers is iets geks aan de hand. Die presteren beter dan je eigenlijk zou verwachten. Sommigen véél beter. Lionel Messi fuckt al jaren met alle datasystemen. In het ratingsysteem van Whoscored.com krijgt hij zo vaak een 10 of iets in de richting van een 10 dat het enigszins verdacht begint te worden. Voor zijn prestatie op de Wembley-akker afgelopen woensdag werd de Argentijn, jawel, beoordeeld met een… 10. Terwijl hij voor zijn doen een toch vrij gemiddelde wedstrijd speelde.

Mohamed Salah had ook een tijdje dat het leek alsof hij over water kon lopen. Elke bal die voor zijn voeten viel, ramde hij overtuigend de kruising in. Alles klopte, alles lukte. VI's oppervoetbalnerd Pieter Zwart appte vorig seizoen tijdens wedstrijden van Liverpool regelmatig teksten met de volgende strekking: 'Dit kan toch helemaal niet.' 'Absurd.' 'Niet normaal.'

Terugkijkend kon het ook helemaal niet, was het absurd en was het niet normaal. Mohamed Salah liep een tijdje als Lionel Messi en kwaakte een tijdje als Lionel Messi en nu is hij Lionel Messi niet meer. Dat is de conclusie die je met het blote oog kunt trekken en een conclusie die kan worden gestaafd door de heren van de data. Salah doet alles goed, maar op de een of andere manier is hij in de afronding niet meer de buitenaardse farao die hij afgelopen seizoen was. Hij is zijn magische touch verloren. De vrijheid in zijn hoofd. Het gevoel dat hij kan vliegen. De vraag is: komt die touch nog terug?

Achter de schermen bij Liverpool is die vraag ook actueel. In aanloop naar het midweekse Champions League-duel met Napoli ging Jürgen Klopp in op de Salah-problematiek. De Egyptenaar had een paar dagen eerder in de topper tegen Chelsea een kans gemist die hij een paar maanden geleden geblinddoekt had gemaakt. 'Als je tennisser bent en je forehand is goed en de volgende dag niet meer, begin je na te denken. Dat is hoe sport werkt', schetste de trainer van Liverpool met een metafoor de situatie. 'Het gaat om vertrouwen. Zijn spel is goed. Zijn laatste wedstrijd was echt goed. Hij komt in scoringspositie, maar dan zijn de laatste twee ballen niet zo cool. Hoe ga je daarmee om? Je moet relaxed zijn, totaal relaxed, meer is niet nodig. Compleet relaxed. De kwaliteit is daar en dus is alles goed.'

Mohamed Salah zal op zoek moeten naar zijn innerlijke Messi. Waarschijnlijk zal hij die vinden zodra hij stopt met nadenken. Dat klinkt simpeler dan het is. Tegen Chelsea werd dat afgelopen weekend duidelijk toen het doel openlag voor een schot en hij op het laatste moment besloot een passje te geven. Salah twijfelt, hij is onzeker.

Liverpool
Liverpool
0 - 0
Manchester City
Manchester City
'Voor de landstitel heeft Liverpool wel een fenomenale Salah nodig'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.