Mogelijke tegenstanders van AZ in voorronde Champions League bekend

Reacties

Ervan uitgaande dat AZ instroomt in de tweede voorronde van de Champions League, zijn alle mogelijke tegenstanders van de Alkmaarders bekend.

Mogelijke tegenstanders van AZ in voorronde Champions League bekend
© Pro Shots

Natuurlijk moet daarbij worden aangetekend dat AZ meent recht te hebben op het beste Champions League-ticket dankzij een beter onderling resultaat met Ajax, de nummer één in de eindstand van de afgebroken Eredivisie, en dus naar de UEFA is gestapt om zijn gelijk te halen. Er is nog een kleine kans dat de stap naar de UEFA en de mogelijke vervolgstap naar het Internationaal Sportgerechtshof CAS de situatie verandert, maar vooralsnog zijn het de Alkmaarders die als nummer twee van Nederland op 25 of 26 augustus aantreden in de tweede voorronde van de Champions League.

Behalve AZ stromen dan ook Besiktas, Lokomotiva Zagreb, PAOK Saloniki, Rapid Wien en Viktoria Plzen in. AZ hoort op basis van het clubcoëfficiënt niet bij de geplaatste teams en treft daardoor een van de volgende drie clubs: Besiktas, Rapid Wien of Viktoria Plzen. Als AZ doorkomt, dan wacht een ronde later een club als Benfica, Dinamo Kiev, AA Gent, het FK Krasnodar van Tonny Vilhena en Stade Rennes. De vier winnaars van de derde voorronde, die net als de tweede over één duel gaat, strijden in de play-offs over twee duels om twee Champions League-tickets.

CL-voorronde niet-kampioenen

Tweede voorronde Derde voorronde
Besiktas (Tur) Benfica (Por)
Viktoria Plzen (Tsj) Dinamo Kiev (Oek)
Rapid Wien (Oos) AA Gent (Bel)
PAOK Saloniki (Gri) FK Krasnodar (Rus)
AZ (Ned) Stade Rennes (Fra)
Lokomotiva Zagreb (Kro) Drie clubs uit tweede voorronde

Op 10 wordt er geloot voor de tweede voorronde. Clubs zijn gerangschikt op basis van het clubcoëfficiënt. Op 31 augustus is de loting voor de derde voorronde. 

Het zal voor AZ een pittige opgave zijn om door te stoten naar het miljardenbal, terwijl Ajax waarschijnlijk het voordeel heeft dat het als nummer één van de Eredivisie direct naar het hoofdtoernooi mag. Dit gebeurt als de winnaar van de Champions League zich via de eigen competitie ook plaatst, die kans is heel groot. Mogelijk vindt er ook nog een verschuiving plaats in het deelnemersveld van de voorronde voor niet-kampioenen, waarin AZ dus zit. Stade Rennes mag direct de Champions League in als de winnaar van de Europa League zich ook via eigen land van een CL-ticket verzekert.

Zie hieronder de route die AZ moet bewandelen naar de Champions League. Bij uitschakeling in de tweede voorronde van de Champions League moeten de Alkmaarders zich via de derde voorronde en de play-offs ook nog een weg banen naar de groepsfase van de Europa League. Bij uitschakeling in de derde voorronde van de Champions League is plaatsing voor de groepsfase van de Europa League automatisch een feit.

weg van az naar CL-groepsfase

Datum Evenement
25-26 augustus Tweede voorronde
15-16 september Derde voorronde
22-23 september Heenduel play-offs
29-30 september Return play-offs
20-21 oktober Start groepsfase
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.