Mogelijk sabbatical voor Ziyech

Reacties

De FIFA gaat de competities helpen om het huidige seizoen af te maken. In samenwerking met het internationale clubverbond ECA en de mondiale spelersvakbond FIFPro zijn richtlijnen opgesteld die het mogelijk maken spelers langer vast te houden dan 30 juni.

Mogelijk sabbatical voor Ziyech
© Pro Shots

Voor de duidelijkheid: de FIFA is niet in staat contractverlengingen te verplichten. In hoeverre de aanbevelingen in de praktijk gebracht gaan worden, is afhankelijk van nationaal recht en collectieve afspraken zoals de cao.

De grote voetbalcompetities hebben de FIFA-adviezen met instemming ontvangen. Zij vinden het cruciaal het seizoen uit te spelen, zodat clubs het resterende tv-geld kunnen declareren. Ook heeft de FIFA geregeld dat de transferwindows kunnen opschuiven. Mocht straks blijken dat overheden de maatregelen versoepelen en competities als de Premier League en Bundesliga in augustus het huidige seizoen uitspelen, dan zal daar de transferwindow pas opengaan na de laatste wedstrijd.

Totdat er een punt is gezet, kan er niemand worden overgeschreven. Vervolgens mag de markt twaalf weken openblijven en in theorie kan de handel dus doorlopen tot in november. Voor spelers die al een transfer hebben afgesproken, kan een chaotische situatie ontstaan als twee competities geen gelijke koers kiezen.

Neem Hakim Ziyech. Stel dat de Eredivisie direct stopt met het seizoen 2019/20, dan zal hij pas voor Chelsea kunnen spelen op het moment dat daar de nieuwe competitie begint. Aangezien de Premier League maximaal de tijd zal nemen de huidige competitie uit te spelen, zal Ziyech dan pas in september weer in actie komen. Tevens kan bijvoorbeeld Ajax geen spelers aantrekken uit landen waar de competitie nog niet is afgerond. Voor een exportcompetitie als de Eredivisie heeft het opschuiven van de tranferwindow in toplanden sowieso flinke gevolgen, aangezien clubs pas later inkomsten zullen ontvangen uit spelersverkopen.

Bekijk hier al onze video's
Meer H. Ziyech
Meer over H. Ziyech
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.