Moedig Feyenoord ook onderuit tegen tien man Shakhtar

Feyenoord heeft ook het derde duel in de Champions League verloren. Na een flitsende start bleek de Rotterdamse formatie toch een maatje te klein voor Shakhtar Donetsk (1-2).

Moedig Feyenoord ook onderuit tegen tien man Shakhtar

Feyenoord moest dinsdag tegen Shakhtar Donetsk een eerste succes in het Champions League-seizoen boeken om de Europese aspiraties in leven te houden. Trainer Giovanni van Bronckhorst durfde het aan om met Nicolai Jørgensen te beginnen, hoewel de Deense spits niet meer dan een half uur in zijn benen had na zijn hamstringblessure.

In defensief opzicht had Van Bronckhorst ook met enige risico's gesleuteld aan zijn basisformatie, ware het niet dat die keuzes meer uit nood geboren waren. Sven van Beek kwam in de plaats van de geblesseerde Renato Tapia, terwijl Bart Nieuwkoop als rechtsback aan de aftrap kwam. Deze onervaren krachten waren net als Jørgensen nog maar net weer fit na blessureleed.

De gok leek zich uit te betalen in de vorm van een succes. Met een overrompelende start legde Feyenoord zijn wil op aan Shakhtar. Al in de eerste minuut dook Jean-Paul Boëtius na een goede pass van Steven Berghuis alleen op voor doelman Andriy Pyatov. De aanvaller verprutste de grote kans.

Het was uitstel van executie. Na zeven minuten was het wel raak voor Feyenoord. Berghuis speelde de bal naar Tonny Vilhena. Diens schot van afstand werd niet goed verwerkt door Pyatov, waarna Berghuis attent met het hoofd de score opende.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord kon de voortvarende start niet consolideren. Shakhtar kwam gaandeweg de eerste helft beter in de wedstrijd. De Oekraïense formatie legde ook de kwetsbaarheid van de Rotterdamse tactiek met veel ruimte achter de defensie bloot. Na enkele voor de thuisploeg heikele momenten viel in de 24ste minuut de gelijkmaker. Met een splijtende pass brak Fred de Feyenoord-verdediging open, waarna Bernard de 1-1 maakte.

Feyenoord liet zich niet uit het veld slaan door de tegenvaller. De Nederlandse kampioen hield zich staande tegen het intrinsiek sterkere Shakhtar. Die kracht bleef aan het oog onttrokken door kansen voor Jørgensen en Sofyan Amrabat, die vroeg in de tweede helft stuitten op de attent uitgekomen Pyatov.

In de 54ste minuut toonde het geduldige Shakhtar waartoe het in staat is. Met een soepele aanval over de nodige schijven werd de Feyenoord-defensie uit elkaar gespeeld. Bernard, wiens kopbal via Nieuwkoop in het Rotterdamse doel belandde, was bij de tweede paal het eindpunt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het leek de genadeklap voor Feyenoord. Van Bronckhorst probeerde het dreigende onheil te voorkomen door Jens Toornstra en Sam Larsson te brengen voor Nieuwkoop en Jørgensen. Een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg extra hoop na de tweede gele kaart voor Yaroslav Rakitskiy. Van Bronckhorst speelde met het inbrengen van Michiel Kramer voor Van Beek direct zijn laatste troef uit.

Moed kon Feyenoord niet worden ontzegd, maar het kwam ook met een man meer tekort om het eerste succes op het Champions League-toneel te boeken. De jacht op de gelijkmaker was te gehaast om resultaat op te leveren. Een vergeefs geclaimde strafschop na een actie ten opzichte van Berghuis en een poging van Toornstra waren in de reguliere speeltijd de belangrijkste wapenfeiten van de thuisploeg. Een goede kans was er aan de andere kant voor Marlos, die het te mooi wilde afmaken en daarin faalde. In blessuretijd voorkwam Pyatov op de doellijn dat Kramer met een kopbal Feyenoord alsnog aan een punt hielp. Kort daarna werd er afgefloten.

Na de nederlagen tegen Manchester City en Napoli moest Feyenoord dus voor de derde keer het hoofd buigen in Groep F van de Champions League. Op 1 november staat de Rotterdamse formatie opnieuw tegenover Shakhtar, dat met zes punten uit drie duels tweede staat.

Winst op Ajax cruciaal voor Feyenoord: 'Anders is het seizoen al voorbij'
'Feyenoord laat zich eindelijk zien in de Champions League'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen