Moddergooien 2.0 in Lyon: vertrekkende coach spuwt gal over Juninho

Reacties

Rudi Garcia heeft stevig uitgehaald richting Juninho Pernambucano, sportief directeur van Olympique Lyon. Bij die club is Garcia inmiddels vertrokken als coach, maar de 57-jarige Fransman laat het in gesprek met L'Équipe niet na om de werkwijze van de Braziliaan aan te kaarten.

Moddergooien 2.0 in Lyon: vertrekkende coach spuwt gal over Juninho
© Pro Shots

'Aanvankelijk ging het goed tussen ons', start Garcia het verhaal over zijn relatie met Juninho. 'Het ging eigenlijk fout zonder dat ik het door had. Na twee of drie zeges in november kwam de sportief directeur (Juninho, red.) me niet meer feliciteren. Ik ontdekte dat hij niet blij was als de Brazilianen niet speelden. Ik denk dat hij ze heeft beloofd dat ze basisspelers zouden worden', zo verwijst Garcia naar Lucas Paquetá, Bruno Guimarães, Thiago Mendes, Camilo en Jean Lucas. Allemaal spelers die door Juninho naar Lyon werden gehaald. De laatste twee werden in de winter verhuurd.

'We hebben erover gesproken. Zijn mening was dat Jean Lucas beter was dan Maxence Caqueret. Daar moet het probleem ontstaan zijn. Ik ben in de winter naar Vincent Ponsot (algemeen directeur, red.) gegaan en gevraagd wat er aan de hand was. Wat probeerde Juninho te doen? Zo kon het niet verder. Ik heb gezegd dat Juninho mijn sleutels mocht hebben als hij het zelf zo graag wilde doen. Als ik had moeten aftreden, had ik het gedaan. Maar in december stonden we nog bovenaan. Nu is hij boos op iedereen', aldus Garcia, die met zijn ploeg als vierde eindigde en daardoor Champions League-voetbal misliep.

© Pro Shots

Garcia vervolgt: 'We spraken alleen nog maar over de selectie en over tactiek, maar niet over het project van de club of de aanpak met jonge spelers. Alles wat een sportief directeur moest doen, deed hij niet meer. Hij kan een goede sportief directeur worden, maar hij heeft meer ervaring nodig. Hij is nog teveel een speler en impulsief in het nemen van besluiten. Hij hield niet van de houding van bepaalde spelers, maar hij besefte niet dat hij precies hetzelfde deed met de Zuid-Amerikaanse spelers. Hij stond Jean Lucas toe om naar Brazilië te gaan, omdat hij niet genoeg speelde. Maar ik miste spelers op het middenveld en had hem nodig. Uiteindelijk stuurde Juninho hem alsnog naar Brazilië zonder het te zeggen. Hij doet dingen achter je rug om, spreekt kwaad over mij tegen spelers en laat spelers de coach bekritiseren richting de buitenwereld. Hij is niet objectief.'

Volgens Garcia wilde Juninho Houssem Aouar, Rayan Cherki én Memphis Depay buiten de selectie laten voor de uitwedstrijd tegen AS Monaco op 2 mei. 'Gelukkig was Jean-Michel Aulas (president, red.) standvastig en kon ik die drie spelers gewoon gebruiken. Anders hadden we zowel de eerste als de derde goal niet gemaakt', zo verwijst Garcia naar de goals van Memphis en Cherki in het met 2-3 gewonnen duel. 'Toen Aouar weigerde te trainen na de wedstrijd tegen Angers stelde ik een boete voor, zoals andere spelers ook al hadden gehad. Maar Juninho wilde hem sportief straffen. Iets wat hij eerder in het seizoen niet wilde bij zijn eigen spelers. Dat soort dingen voelen spelers. Ze zijn niet gek.'

Ligue 1

Stand Ligue 1 2020/2021

Frankrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Lille
38
24
11
3
64-23
+41
83
2
PSG
38
26
4
8
86-28
+58
82
3
Monaco
38
24
6
8
76-42
+34
78
4
Olympique Lyonnais
38
22
10
6
81-43
+38
76
5
Olympique Marseille
38
16
12
10
54-47
+7
60
6
Rennes
38
16
10
12
52-40
+12
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.