Miskoop van Kluivert en De Eend maken van Valencia weer topclub

Reacties

Valencia is na negen wedstrijden nog ongeslagen in La Liga en staat op een indrukwekkende tweede plaats, achter Barcelona maar voor Real Madrid. Dat heeft de club vooral te danken aan twee elders afgedankte aanvallers: Simone Zaza en Gonçalo Guedes.

Miskoop van Kluivert en De Eend maken van Valencia weer topclub

De 26-jarige Zaza scoorde dit seizoen al acht keer in negen wedstrijden, zijn twintigjarige aanvalsmaatje Guedes maakte drie goals en gaf vijf assists. Daarmee is een bijzonder duo geboren. Voorafgaand aan dit seizoen was men, zelfs in Valencia, immers sceptisch over de huidige smaakmakers.

Valencia huurde Zaza vanaf januari van dit jaar van Juventus, nadat de Italiaanse international in de eerste helft van het vorige seizoen volledig flopte bij West Ham United. In Turijn was al helemaal geen ruimte voor hem, dus het belletje van Valencia kwam als geroepen. Ironisch genoeg vroeg Cesare Prandelli Valencia al lange tijd om de komst van Zaza, maar die kwam pas enkele weken na het ontslag van de Italiaanse trainer die bij de nationale ploeg al gewerkt had met de spits. Met zes goals in twintig La Liga-duels was er na de eerste maanden echter weinig enthousiasme over Zaza in de sinaasappelstad.

Een bekend beeld in Spanje dit seizoen: Simone Zaza die juicht na weer een doelpunt voor Valencia.
Een bekend beeld in Spanje dit seizoen: Simone Zaza die juicht na weer een doelpunt voor Valencia.

Het was dan ook verrassend te noemen dat Valencia toch besloot de spits, die sinds het EK in Frankrijk door zijn bizarre penalty door het leven gaat als De Eend, voor zestien miljoen euro over te nemen van Juventus. Dat deed de club op aanraden van de nieuwe trainer Marcelino, die wel iets zag in de Italiaan. Die liefde is inmiddels volledig wederzijds. 'Marcelino is een enorm sterke coach met een groot karakter.'

'Hij heeft me ontzettend geholpen, zoals hij dat met alle spelers gedaan heeft. Wat ik het meest aan hem waardeer, is dat hij altijd bereid is om zaken toe te lichten. Het is geen legergeneraal die met niemand praat. Marcelino wil je juist echt helpen. Hij licht alles toe en uiteindelijk blijkt dan dat hij altijd gelijk heeft', zegt Zaza vol bewondering.

Topscorers La Liga 2017/18

SpelerClubGoals
Lionel MessiBarcelona11
Simone ZazaValencia8
Cédric BakambuVillarreal8
Antonio SanabriaReal Betis6
Maximiliano GómezCelta de Vigo6

Gonçalo Guedes
Guedes kan zich daar alleen maar bij aansluiten. De Portugees werd in januari van dit jaar als toptalent voor dertig miljoen euro getransfereerd naar Paris Saint-Germain. Waar hij bij Benfica over de flank dartelde, werd Guedes in Parijs het toonbeeld van het geflopte aankoopbeleid van de later ontslagen technisch directeur Patrick Kluivert.

Na acht invalbeurten en een totaal van 142 speelminuten had PSG genoeg gezien van Guedes. 'Overbodig en niet goed genoeg', zo luidde het oordeel. Zijn zaakwaarnemer Jorge Mendes besloot de aanvaller op huurbasis onder te brengen bij Valencia, de club die al jaren heel veel zaken doet met de machtige spelersagent.

In Parijs het toonbeeld van het mislukte beleid van Patrick Kluivert, in Valencia op handen gedragen: Gonçalo Guedes.
In Parijs het toonbeeld van het mislukte beleid van Patrick Kluivert, in Valencia op handen gedragen: Gonçalo Guedes.

Na zeven wedstrijden op het hoogste niveau van Spanje mag inmiddels gesproken worden van een droomhuwelijk. Vanaf de linkerflank is Guedes een continu gevaar met zijn dribbels en diepgang. De uitstekende voortzetting van de Portugees is een groot wapen voor Valencia, zeker vanwege de klik tussen Guedes en topschutter Zaza.

'Het gaat hier geweldig, met dank aan het werk dat we dagelijks verzetten', zei Guedes na de eclatante 4-0 zege op Sevilla. De aanvaller maakte zelf op fraaie wijze de openingstreffer. 'Het was een heerlijke goal en ik ben zo blij dat ik Valencia kan helpen. Dit moeten we volhouden om op deze plek te blijven staan. Het team is ontzettend hecht, iedereen wil Valencia terugbrengen waar het hoort.'

En dat is in de top van La Liga. Valencia is traditioneel de derde club van Spanje, maar was de laatste jaren niet meer dan een middenmoter. Met dank aan Zaza, Guedes én Marcelino zijn Los Murciélagos de trotse nummer twee, met één punt voorsprong op het sterrenensemble van Real Madrid. Van de kritiek die afgelopen zomer aanzwelde op het aankoopbeleid van Valencia is dan ook niets meer over.

Meeste assists in La Liga 2017/18

SpelerClubAssists
Andrés GuardadoReal Betis6
Gonçalo GuedesValencia5
Pione SistoCelta de Vigo5
Carlos SolerValencia4
IscoReal Madrid3
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.