Mini-loting in Nyon: zo worden de laatste EK-tickets verdeeld

Reacties

De UEFA heeft donderdag de loting verricht voor de play-offs van het EK in 2024. Daarmee is de route-indeling voor de twaalf landen die, verdeeld over drie minitoernooien, gaan strijden voor de laatste drie tickets van het Europees eindtoernooi duidelijk geworden.

Mini-loting in Nyon: zo worden de laatste EK-tickets verdeeld
© Pro Shots

Sinds de invoering van de Nations League is er een ontsnappingsroute voor landen die zich via de reguliere kwalificatiereeks niet plaatsen voor het EK. De bovenste drie Nations League-divisies (A t/m C) van de Nations League hebben allemaal een eigen play-off. Omdat in Divisie A alle landen behalve Polen en Wales zich al geplaatst hebben voor het EK, moest er geloot worden om de drie paden richting het EK vast te leggen.

Finland, IJsland en Oekraïne moesten verdeeld worden over Route A en B, Finland kwam uiteindelijk terecht in de hoogste categorie. Dat land neemt het op tegen Wales in de halve finale van het minitoernooi, de andere halve finale in Route A gaat tussen Polen en Estland. De halve finales worden afgewerkt op 21 maart, op 26 maart wordt er vervolgens gevoetbald om een EK-ticket.

Ditzelfde verhaal geldt uiteraard voor de Routes B en C. In route B zijn de halve finales de wedstrijden Israël - IJsland en Bosnië-Herzegovina - Oekraïne. Op het laagste niveau staan Georgië en Luxemburg tegenover elkaar in een halve finale, de andere halve eindstrijd gaat tussen Griekenland en Kazachstan.

Route A Route B Route C
Polen Israël Georgië
Wales Bosnië-Herzegovina Griekenland
Finland Oekraïne Kazachstan
Estland IJsland Luxemburg

Alle winnaars in de play-offs kunnen een tegenstander van het Nederlands elftal worden op het EK. Oranje is ingedeeld in Pot 3, de winnaars van de ontsnappingsroute komen terecht in Pot 4.

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Duitsland Hongarije Schotland Servië
Portugal Denemarken Slovenië Italië
Frankrijk Albanië Slowakije Zwitserland
Spanje Oostenrijk Tsjechië Winnaar Route A
België Turkije Nederland Winnaar Route B
Engeland Roemenië Kroatië Winnaar Route C
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.