Nog drie EK-tickets te vergeven: de ontsnappingsroute richting Duitsland

Reacties

Nu de reguliere EK-kwalificatiereeks erop zit, zijn 21 van de 24 deelnemers van het EK 2024 in Duitsland bekend. Donderdag wordt duidelijk hoe het traject richting de laatste drie EK-tickets eruit ziet, als de loting voor de play-offs om 12.00 uur wordt verricht in Nyon.

Nog drie EK-tickets te vergeven: de ontsnappingsroute richting Duitsland
© Pro Shots

Sinds de invoering van de Nations League is er immers een ontsnappingsroute voor landen die zich via de reguliere kwalificatiereeks niet plaatsen voor het EK. Tijdens deze kwalificatiecyclus zijn er nog drie plaatsen te vergeven, waar dat er bij het vorige EK nog vier waren omdat er toen geen gastland was dat al was geplaatst (nu is dat Duitsland).

De bovenste drie divisies (A t/m C) van de Nations League hebben allemaal een eigen play-off, die tijdens de loting wordt aangevuld met teams uit andere divisies als niet alle pekken worden opgevuld. In Divisie A zijn alleen Polen en Wales niet geplaatst voor het EK, waardoor er uit Divisie B een extra land komt en Divisie D ook een team mag afvaardigen.

Deelnemers play-offs 

Divisie A Divisie B
Polen Israël
Wales Bosnië & Herzegovina
Divisie C Finland
Georgië Oekraïne
Griekenland IJsland
Kazachstan Divisie D
Luxemburg Estland

Donderdag komen Polen en Wales tijdens de loting te weten wie behalve Estland - dat in Groep F nota bene slechts één punt pakte - nog meer in Divisie A komt: Finland, IJsland of Oekraïne. De overige twee landen blijven in de play-off van Divisie B, waar Bosnië & Herzegovina en Israël als groepswinnaars sowieso een plek in de play-off hebben (zie tabel).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In maart maken de twaalf overgebleven landen in zes halve finales en drie finales uit wie alsnog naar het EK mogen. Op dat moment is er al geloot voor de groepsfase van het EK. Voor drie van de zes poules is de volledige indeling na de loting op zaterdag 2 december dus nog niet bekend. De drie play-off-winnaars verdwijnen bij de loting in Pot 4.

play-offs richting EK

Play-offs Divisie A
Polen – Estland
Wales – Fin/IJs/Oek
Play-offs Divisie B
Israël – IJs/Oek
Bosnië – Fin/Oek
Play-offs Divisie C
Georgië – Luxemburg
Griekenland – Kazachstan

Halve finales worden gespeeld op 21 maart. Winnaars strijden op 26 maart in finale om een EK-ticket.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.