Miedema vs Marta: Oranje Leeuwinnen oog in oog met Braziliaanse superster (35)

Reacties

De Oranje Leeuwinnen krijgen zaterdag in de tweede groepswedstrijd tegen Brazilië te maken met een illustere naam in het mondiale vrouwenvoetbal: Marta.

Miedema vs Marta: Oranje Leeuwinnen oog in oog met Braziliaanse superster (35)
Nederland
Nederland
3 - 3
Brazilië
Brazilië

De topscorer van Nederland heet Vivianne Miedema, die van Brazilië luistert naar de naam Marta Vieira da Silva. Maar de 35-jarige aanvoerster van de Brazilianen is veel méér dan 'slechts' een goaltjesdief. In de loop der jaren groeide Marta uit tot een icoon in het vrouwenvoetbal en voor het Braziliaanse volk.

Al in 2002 debuteerde Marta in de nationale ploeg. Inmiddels heeft de Braziliaanse 160 caps verzameld, waarin ze 111 doelpunten liet noteren. Haar staat van dienst is indrukwekkend te noemen. Zes keer werd Marta uitgeroepen tot beste voetbalster van de wereld en al vijf keer nam ze deel aan de Olympische Spelen. Ze scoorde ook nog eens op ieder toernooi, goed voor een record bij zowel de mannen als vrouwen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In Rifu staan de Oranje Leeuwinnen zaterdag oog in oog met de Braziliaanse superster, die bij de speelsters het grootst mogelijke respect afdwingt. 'Wat Marta heeft gedaan voor Brazilië en voor het vrouwenvoetbal, dat is geweldig', zo citeert het ANP Miedema. 'Ze wordt er niet jonger op, maar als je op je vijfde Spelen staat en nog steeds weet te scoren... Dan ben je een grootheid. We hebben veel respect voor haar en zullen rekening met haar moeten houden.'

Ook Daniëlle van de Donk is beducht voor de Braziliaanse levende legende. 'Ze is geweldig, ik heb altijd met veel plezier naar Marta gekeken', vertelt van de Donk, die zich nog even in heeft laten tapen vlak voor het gesprek. 'Speelsters van mijn leeftijd hebben haar altijd als boegbeeld van het vrouwenvoetbal gezien. Hartstikke leuk om tegen haar te spelen. Althans, als we haar in bedwang kunnen houden…'

De strijd tussen kopstukken Marta en Miedema wordt zaterdag een interessante. Beide speelsters schoten zich al in het eerste groepsduel in de geschiedenisboeken. Met haar twee doelpunten tegen China (5-0) zorgde Marta zoals gezegd voor een record door op vijf Spelen te scoren, Miedema schreef op haar beurt geschiedenis door tegen Zambia (10-3) vier treffers voor haar rekening te nemen. Dat betekende een evenaring van het record van de Duitse Birgit Prinz in 2004.

De wedstrijd tussen Brazilië en Nederland op de Olympische Spelen begint zaterdagmiddag om 13.00 uur Nederlandse tijd. Winnen de Oranje Leeuwinnen, dan is groepswinst zo goed als zeker. Makkelijk is die opdracht echter niet: van de zes eerdere onderlingen ontmoetingen won Nederland er geen een.

Olympische Spelen Vrouwen

Stand Groepsfase Groep F Olympische Spelen Vrouwen (Wereld) 2020 Tokyo 2020 Tokyo

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
2
1
0
21-8
+13
7
2
Brazilië
3
2
1
0
9-3
+6
7
3
Zambia
3
0
1
2
7-15
-8
1
4
China
3
0
1
2
6-17
-11
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.