Miedema redt Oranje-debuut van bondscoach Parsons

Reacties

De Oranje Leeuwinnen zijn de kwalificatiereeks voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland gestart met een gelijkspel. Vivianne Miedema tekende na 83 minuten voor de 1-1 tegen Tsjechië en redde daarmee het debuut van nieuwbakken bondscoach Mark Parsons.

Miedema redt Oranje-debuut van bondscoach Parsons
© Pro Shots

Parsons, de opvolger van Sarina Wiegman, had in zijn basiself geen plek voor recordinternational Sherida Spitse, die de Olympische Spelen ook al vanwege een blessure moest laten schieten. Zonder Spitse, maar met de andere vertrouwde namen, zocht Oranje voorzichtig de aanval in Euroborg. Desondanks kwam het eerste gevaar van de Tsjechen: na tien minuten knalde Andrea Staskova raak, maar de treffer werd afgekeurd vanwege een duwfout.

In de eerste helft was de beste kans voor Shanice van der Sanden, die de bal niet vol kon raken na een voorzet van Miedema. Keeper Barbora Votikova bleek de grootste sta-in-de-weg voor het team van Parsons, want ook Stefanie van der Gragt en Daniëlle van de Donk slaagden er niet in Votikova te verschalken. Verder kopte Miedema naast en werd een inzet van Jackie Groenen van de lijn gehaald.

Oranje liep kort na rust tegen een flinke domper aan: Staskova, spits van Juventus, mocht de bal zomaar aannemen tussen een paar verdedigers in en vond de verre hoek van Sari van Veenendaal. Oranje moest in de achtervolging en voerde de druk op. Lieke Martens raakte na een klein uur voetballen de lat.

Parsons bracht met Spitse en Lineth Beerensteyn verse krachten in het veld, maar het duurde lang voordat de verlossende gelijkmaker viel. Nadat onder anderen Jill Roord een kans had gemist, was het Miedema die in de slotfase werd weggestuurd en oog in oog met Votikova afrondde. In de blessuretijd deed Martens nog een poging, maar de buitenspeler van Barcelona mikte te centraal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Oranje Leeuwinnen, die zich al geplaatst hebben voor het EK van volgend jaar in Engeland, nemen het volgende week dinsdag in Reykjavik op tegen IJsland. De overige landen in Groep C zijn Belarus en Cyprus.

De beoordelingen van de Oranje Leeuwinnen:

Sari van Veenendaal 5
Sisca Folkertsma 6
Stefanie van der Gragt 5,5
Aniek Nouwen 6
Dominique Janssen 5
Jill Roord 4,5
Daniëlle van de Donk 5
(83. Victoria Pelova) -
Jackie Groenen 5
(69. Sherida Spitse) -
Shanice van de Sanden 4
(64. Lineth Beerensteyn) -
Vivianne Miedema 8
Lieke Martens 6
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.