Meteen nieuwe zorgen voor Ajax na benauwde zege op Sparta

Reacties

Ajax heeft het Eredivisie-duel van 2020 met Sparta Rotterdam tot een goed einde gebracht. Heel gemakkelijk ging het echter niet voor de ploeg van Erik ten Hag, die er meteen weer zorgen bij heeft door het geblesseerd uitvallen van Hakim Ziyech.

Meteen nieuwe zorgen voor Ajax na benauwde zege op Sparta
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

Ajax wist dat het bij een zege op Sparta meteen goede zaken kon doen in het weekend van de Eredivisie-hervatting, omdat achtervolger AZ zaterdag onderuit ging tegen Willem II (1-3). Die ploeg had begin december ook al voor een stunt gezorgd in de Johan Cruijff Arena in de periode dat de ploeg van Ten Hag voorin verzwakt was door de blessures van Quincy Promes en David Neres.

Het was voor Ajax reden Ryan Babel in de winterstop te huren van Galatasaray en de 33-jarige aanvaller begon tegen Sparta, net als de weer fitte Promes, meteen in de basis. De Oranje-international bewees na tien minuten ook meteen zijn waarde toen hij na een pass van Ryan Gravenberch slim terugkopte op Dusan Tadic. De Servische captain stuitte op doelman Ariël Harush.

De Israëlische keeper was in de eerste helft wel vaker een sta-in-de-weg bij schoten van Ziyech en Promes en een kans voor Nicolás Tagliafico, maar was geklopt toen Donny van de Beek in de veertiende minuut vol overtuiging raak schoot. Ziyech wilde met zijn voorzet eigenlijk Promes bereiken, maar de bal kwam via de kluts bij de 22-jarige middenvelder terecht.

Donny van de Beek begon het nieuwe jaar met zijn zevende Eredivisie-treffer van het seizoen.
© Pro Shots
Donny van de Beek begon het nieuwe jaar met zijn zevende Eredivisie-treffer van het seizoen.

Verder dan dat kwam Ajax voor rust niet en dus was het oppassen voor een uitbraak van Sparta. Dat was in de winter met Halil Dervisoglu en Lars Veldwijk twee aanvallers kwijtgeraakt en begon dus met Ragnar Ache en de van FC Utrecht gehuurde Patrick Joosten als spitsenkoppel. Ache dook in de eerste minuut ook meteen op voor Andre Onana, maar schoot voorlangs.

Het was een van de weinige keren dat Sparta in de eerste helft gevaar stichtte voor het Amsterdamse doel. En dus was het vooral wachten op het moment waarop Ajax de voorsprong zou uitbreiden. Harush voorkwam dat vlak na rust nog toen Babel op weg leek naar zijn eerste Eredivisie-goal sinds zijn terugkeer, maar na een uur werd het alsnog 2-0 toen Gravenberch beheerst afrondde.

De zeventienjarige middenvelder deed dat na een korte combinatie door het midden, waarin Jurgen Ekkelenkamp het laatste voorzetje gaf. Even daarvoor was hij in het veld gekomen voor Ziyech. De spelmaker van Ajax moest de strijd staken wegens een blessure, waarmee de eerste competitiewedstrijd van 2020 meteen nieuwe zorgen op het blessurefront opleverde voor Ten Hag.

In sportief opzicht kende het duel met Sparta ook geen zorgeloos einde. Ajax verzuimde de wedstrijd in het slot te gooien en incasseerde na 73 minuten de eerste treffer van 2020. Vlak nadat Abdou Harroui de paal had geteisterd met een kiezelhard schot, was het alsnog raak toen Harroui met een lange bal Joël Piroe lanceerde. De invaller plaatste de bal buiten bereik van Onana in de verre hoek. 

En dus mocht Sparta tot het einde blijven dromen van een stunt. Die kwam er ook bijna toen Adil Auassar het doel onder vuur nam toen Onana de bal maar half weg kreeg. Lisandro Martínez redde heldhaftig op de lijn. Vlak daarna stond Joël Veltman goed opgesteld toen Onana al was omspeeld door Ache. In de extra tijd trok de keeper de benauwde zege zelf over de streep na een schot van Deroy Duarte. 

'De start van Ajax had flitsender gekund'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.