Met spoed gezocht: Torjäger voor Schalke 04

Reacties

Van een begindipje is inmiddels geen sprake meer bij Schalke 04, dat zondag op bezoek gaat bij RB Leipzig (aftrap 15.30 uur). Die Königsblauen hebben pas zes punten verzameld en staan op de zestiende plek in de Bundesliga. Een groot probleem van de club uit Gelsenkirchen is scoren. Trainer Domenico Tedesco probeert allerlei spitsen en formaties uit, maar de doelpunten blijven uit.

Met spoed gezocht: Torjäger voor Schalke 04

Nog niet zo lang geleden vierde Schalke het behalen van de tweede plaats in de Bundesliga en daarmee een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Een paar maanden later ziet het leven van een Schalke-fan er een stuk minder rooskleurig uit. Dat er een doelpuntenprobleem is, zou je misschien niet zeggen aangezien de ploeg van Tedesco in de competitie vijf clubtopscorers kent. De keerzijde: ze hebben allemaal slechts één keer gescoord.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2018/2019

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
FC Augsburg
34
8
8
18
51-71
-20
32
16
VfB Stuttgart
34
7
7
20
32-70
-38
28
17
Hannover 96
34
5
6
23
31-71
-40
21
18
1. FC Nürnberg
34
3
10
21
26-68
-42
19
* Actueel tot en met 27 feb. 2024

Afgelopen woensdag lukte het ook in de Champions League tegen Galatasaray niet (0-0). Schalke had het betere van het spel, maar de afwerking was belabberd. De wijze waarop Breel Embolo in de tweede helft een voorzet van Daniel Caligiuri in het doel kreeg, was typerend voor de situatie waarin Schalke zit. De Zwitserse spits werkte de lage pass van zijn rechtsbuiten tegen doelman Fernando Muslera aan. Via de doelman rolde de bal langzaam in het doel, waardoor Embolo alsnog kon juichen. Voor even dan, want de vlag was kort daarvoor al omhoog gegaan voor buitenspel. Dat kon er ook nog wel bij voor Schalke.

Een van de spelers die dit seizoen voor de doelpunten moet zorgen, is Mark Uth. De 27-jarige Duitser stapte afgelopen zomer transfervrij over van 1899 Hoffenheim naar Schalke. Bij Hoffenheim scoorde hij vorig seizoen veertien keer in de Bundesliga, nu staat de teller in Gelsenkirchen na acht duels op nul. Toch riep bondscoach Joachim Löw de voormalig speler van SC Heerenveen en Heracles Almelo onlangs op voor Die Mannschaft, wat leidde tot verbazing bij vele Duitse voetballiefhebbers, inclusief Uth zelf. Zijn debuut, in en tegen Nederland, werd zonder goals van hem en een 3-0 nederlaag voor Duitsland, niet bepaald wat hij ervan had verwacht.

Samenvatting: Schalke 04 - Werder Bremen

Ondertussen schuift Tedesco Uth bij Schalke over het veld, zoekend naar de juiste positie en de meest logische formatie. Waarom de ploeg zo veel problemen heeft met scoren, weet de spits ook niet. 'Vertellen jullie het me maar', zei Uth tegen de Westfälischer Anzeiger. 'We spelen prima, tot we bij de goal aankomen. Daar gaat het mis. We moeten er hard aan werken om ervoor te zorgen dat de kansen er de komende weken wel ingaan.'

Uth stond woensdag tegen Galatasaray zelfs als nummer acht, achter spitsen Embolo en Konoplyanka opgesteld. Tedesco koos weer voor een driemansverdediging, waar hij in de wedstrijden daarvoor juist met vier verdedigers speelde. Ook voorin is het een grote tombola. Een groepje van zo'n vijf, zes aanvallers wisselt elkaar per wedstrijd af, maar er is er geen een die Tedesco kan overtuigen. Dat is ook te zien aan de statistieken van de eerste acht Bundesliga-duels. Slechts twee van de vijf gemaakte goals komen via een aanvaller die in de basis begon.

Schalke-aanvallers in de Bundesliga:

Tegenstander Aanvallers Goals
VfL Wolfsburg (uit, 2-1) Burgstaller, Uth 0
Hertha BSC (thuis, 0-2) Embolo, Uth, Konoplyanka 0
Borussia Mönchengladbach (uit, 2-1) Burgstaller, Uth 0
Bayern München (thuis 0-2) Embolo, Uth, Konoplyanka 0
SC Freiburg (uit 1-0) Embolo, Teuchert, Konoplyanka 0
FSV Mainz 05 (thuis, 1-0) Schöpf, Burgstaller, Konoplyanka 1
Fortuna Düsseldorf (uit, 0-2) Burgstaller, Di Santo 1
Werder Bremen (thuis, 0-2) Schöpf, Burgstaller, Harit 0

Toch ging het Uth niet eens slecht af als middenvelder. Hij gaf enkele goede passes op zijn ploeggenoten voor hem. Maar hoe kan het dat de man die vorig seizoen nog nummer drie was op de topscorerslijst, nu niet scoort? 'Ik steek mijn kop niet in het zand. Ik heb het redelijk gedaan als acht en probeerde de jongens zo goed mogelijk in stelling te brengen. Ik ben wel tevreden met mijn optreden tegen Galatasaray en daar wil ik op bouwen. Die goal komt vanzelf wel.'

RB Leipzig
RB Leipzig
0 - 0
Schalke 04
Schalke 04
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.