Met het stoppen van Cole is het einde van het Invincibles-tijdperk daar

Reacties

Nu Ashley Cole een punt achter zijn indrukwekkende loopbaan heeft gezet, zijn de elf basisspelers die in het seizoen 2003/04 ongeslagen kampioen van Engeland worden gestopt. Wat is er van The Invincibles terechtgekomen? VI gaat het rijtje Arsenal-iconen af. 

Met het stoppen van Cole is het einde van het Invincibles-tijdperk daar

Doel: Jens Lehmann
Jens Lehmann (49) was in het seizoen 2003/04 de keeper van Arsenal. Hij was dit seizoen net nieuw bij de club: Arsène Wenger had de Duitser in de zomer van 2003 opgepikt bij Borussia Dortmund. Lehmann deed in alle competitiewedstrijden van het seizoen 2003/04 mee en speelde tot 2008 voor Arsenal, voordat hij na een periode bij VfB Stuttgart in 2011 nog even terugkeerde bij de Londenaren, die toen met een keeperscrisis zaten. Lehmann zette hierna een punt achter zijn loopbaan en zit momenteel zonder werk, nadat hij in april 2019 werd weggestuurd bij FC Augsburg. Daar zat Lehmann in de trainersstaf. 

Rechtsback: Lauren
Lauren (42) zag in 2000 een transfer naar AS Roma mislukken en verkaste kort daarna naar Arsenal. Dat pakte dus niet verkeerd uit voor de rechtsback uit Kameroen, die in het seizoen 2003/04 dertig competitiewedstrijden speelde. Op Old Trafford kreeg hij het nog aan de stok met Ruud van Nistelrooy nadat laatstgenoemde een penalty had gemist: dit kwam Lauren op een schorsing van vier wedstrijden te staan. De vleugelverdediger bleef tot 2007 bij Arsenal en speelde nog voor Portsmouth en Córdoba, voordat er in 2010 een einde aan zijn loopbaan kwam. Lauren werkt tegenwoordig als commentator en analist. 

Centrale verdediger: Sol Campbell
Sol Campbell (44) kwam vorige week nog in het nieuws, toen hij na een dienstverband van acht maanden afscheid nam als hoofdtrainer van Macclesfield Town (League Two). Het betekende de eerste trainerswissel van dit seizoen in Engeland. Als robuuste verdediger speelde Campbell tussen 2001 en 2006, en nog even in 2010, voor Arsenal. Hij sloot zijn spelersloopbaan in 2011 af bij Newcastle United.

Centrale verdediger: Kolo Touré
Het verhaal over hoe Kolo Touré (38) bij Arsenal terechtkwam doet het goed op verjaardagen. De Ivoriaan liep stage bij The Gunners, toen hij op de training keiharde tackles inzette op Thierry Henry, Dennis Bergkamp én Arsène Wenger. Laatstgenoemde besloot de razendsnelle en bikkelharde verdediger maar een contract te geven. Touré speelde tussen 2002 en 2009 voor Arsenal en kwam in het kampioensjaar 2003/04 tot 36 competitieduels. Via Manchester City en Liverpool belandde de mandekker bij Celtic, waar zijn loopbaan twee jaar geleden ten einde kwam. Touré werkt momenteel als trainer bij Leicester City.

Linksback: Ashley Cole
De Laatste der Mohikanen: Ashley Cole (38). De linksback speelde vorig seizoen nog even voor Derby County en maakte in het afgelopen weekend bekend dat hij niet meer op zoek gaat naar een nieuwe club. Cole begon als jeugdspeler bij Arsenal en maakte als achttienjarige zijn debuut in het eerste elftal. Hij speelde tot 2006 voor de ploeg van Arsène Wenger, maakte vervolgens de veelbesproken overstap naar Chelsea en won met The Blues de Champions League. Buitenlandse avonturen bij AS Roma en LA Galaxy volgden, voordat er werd afgesloten bij Derby. Cole heeft nog niet laten weten wat hij nu wil gaan doen. 

Centrale middenvelder: Patrick Vieira
Patrick Vieira (43) speelde maar twee wedstrijden voor AC Milan en werd nog even gelinkt aan een overstap naar Ajax. De middenvelder vertrok echter naar Arsenal en groeide daar uit tot een Premier League-legende. Vieira diende Arsenal van 1996 tot 2005 en deed in het seizoen 2003/04 in 29 competitieduels mee. Hij speelde later nog voor Juventus, Internazionale en Manchester City, voordat hij zich ging richten op een trainersloopbaan. Vieira is momenteel de eindverantwoordelijke bij OGC Nice, naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe club van Ajacied Kasper Dolberg. 

Centrale middenvelder: Gilberto Silva
Vieira vormde bij Arsenal een ijzersterk blok met Gilberto Silva (42), de Braziliaan die in 2002 vanuit Atlético Mineiro uit zijn vaderland op Highbury terechtkwam. De middenvelder had zich even daarvoor op het WK in Zuid-Korea en Japan in de kijker gespeeld. Hij speelde net als Vieira 29 competitieduels in het seizoen 2003/04 en bleef tot 2008 bij Arsenal: toen vervolgde Gilberto Silva zijn loopbaan in Griekenland, bij Panathinaikos. Hierna keerde de middenvelder terug naar Brazilië en maakte hij de cirkel rond, door zijn loopbaan in 2013 af te sluiten bij Mineiro. Het is niet bekend waar Gilberto Silva, die in 2016 nog even technisch directeur was bij Panathinaikos, zich momenteel mee bezighoudt.

Vleugelspeler: Fredrik Ljungberg
Fredrik Ljungberg (42), de man die de aandacht vroeg met mooie acties én opvallende kapsels. De Zweed speelde tussen 1998 en 2007 voor Arsenal en speelde in het superjaar 2003/04 27 competitiewedstrijden. Na zijn tijd bij Arsenal kwam Ljungberg nog uit voor West Ham United, Seattle Sounders, Chicago Fire, Celtic, Shimizu S-Pulse en Mumbai City. Voor laatstgenoemde ploeg speelde Ljungberg in 2014 zijn laatste wedstrijd. De oud-middenvelder, die ook naam maakte als onderbroekenmodel, zit momenteel weer bij Arsenal: hij werkte in de jeugdopleiding en is sinds juni van dit jaar een van de assistenten van Unai Emery bij het eerste elftal.

Vleugelspeler: Robert Pires
Robert Pires (45) werd in 2000 naar Arsenal gehaald, als opvolger voor de naar Barcelona vertrokken Marc Overmars. De samenwerking werd een daverend succes. Pires speelde in zes jaar tijd 186 wedstrijden voor Arsenal, waarvan 33 competitieduels in het seizoen 2003/04. Hij vertrok in 2006 naar Villarreal, keerde bij Aston Villa nog even terug op de Engelse velden en sloot zijn loopbaan na het seizoen 2014/15 af in India, bij Goa. Pires hoopt nu op een mooie trainersloopbaan en klust wat bij als analist.

Spits: Thierry Henry
Met dertig Premier League-doelpunten had Thierry Henry (42) een enorm aandeel in het succes van Arsenal in het seizoen 2003/04. En dat terwijl het eerste buitenlandse avontuur van de Fransman, bij Juventus, een enorme mislukking was geworden. Arsène Wenger haalde zijn landgenoot in 1999 binnen en Henry nam in 2007 afscheid, voor een droomtransfer naar Barcelona. Als huurling van New York Red Bulls keerde Henry in 2012 nog even terug bij Arsenal en tegenwoordig is de voormalig topspits werkzaam als coach. Hij was assistent-bondscoach bij België en stond kort op eigen benen bij AS Monaco, waar hij in januari van dit jaar werd weggestuurd.

Spits: Dennis Bergkamp
Dennis Bergkamp (50) zorgde voor het Nederlandse tintje aan het Arsenal-succes van 2003/04. De Amsterdammer vormde een koninklijk duo met Henry, maar was in het kampioensjaar van zestien jaar geleden maar goed voor vier goals uit 21 competitieduels. Bergkamp sloot zijn loopbaan in 2006 af bij Arsenal, de club waarvoor hij meer dan 400 officiële wedstrijden speelde. Hij werd na zijn spelerscarrière trainer en keerde terug bij Ajax, waar hij ook lid werd van het technisch hart. Bergkamp werd in december 2017 op non-actief gesteld en dook in maart op bij Almere City, voor individuele trainingen bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie. 

Voor dit overzicht is gekeken naar de elf spelers die de meeste wedstrijden speelden in het seizoen 2003/04. Ray Parlour, Edu, Pascal Cygan, José Antonio Reyes en Sylvain Wiltord vallen daardoor net buiten het overzicht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.