Memphis als invaller goud waard voor Barcelona

Barcelona heeft zondag dankzij Memphis Depay de drie punten gepakt bij Elche. De aanvaller kwam een kwartier voor tijd als invaller binnen de lijnen en verdiende de strafschop waaruit hij zelf het winnende doelpunt maakte. Barcelona staat nu derde in La Liga.

Elche
Elche
1 - 2
Barcelona
Barcelona

Memphis maakte vorige week tegen Athletic Club als invaller zijn rentree bij Barcelona, nadat hij een tijdje uit de roulatie was geweest met een blessure. Hij luisterde dit optreden direct op met een treffer. Memphis moest zondag tegen Elche opnieuw op de bank beginnen en zag, zittend naast Luuk de Jong, hoe Frenkie de Jong in de eerste helft de twee beste kansen voor een Barcelona-doelpunt kreeg. Eerst werd een inzet van de middenvelder vlak voor de doellijn weggehaald door Elche-verdediger Diego González (zie video onder); later stuitte De Jong nog op doelman Édgar Badía.

Elche moest zich vooral beperken tot verdedigen, maar slaagde er in de eerste helft ook in om zich aan de overkant van het veld te laten zien. Een schot van Tete Morente ging maar net over het doel van Marc-André ter Stegen en kort voor rust opende Fidel de score. Pedri stuurde de Elche-aanvaller onbedoeld de diepte in, nadat hij had geprobeerd om de bal te onderscheppen, en zag Fidel scoren met een schuiver in de verre hoek. Dat was een bijzondere goal: het was namelijk voor het eerst sinds 23 april 1978 (!) dat Elche de leiding nam in een officieel duel met Barcelona.

Met Ferran Torres in plaats van Gavi ging Barcelona in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker. Die viel na een uur: Jordi Alba tikte de bal na een voorzet vanaf rechts voor het doel, waar Torres van dichtbij de 1-1 binnen schoot (zie video onder). Kort hierna miste Torres op aangeven van Alba een goede kans om Barcelona op voorsprong te zetten, voordat Ter Stegen aan de andere kant een nieuwe voorsprong voor Elche voorkwam. De keeper redde uitstekend bij een schot van Pere Milla Peña.

Xavi haalde Frenkie de Jong twintig minuten voor tijd naar de kant en vijf minuten hierna maakte Memphis juist zijn entree. Kort na opnieuw een gemiste kans voor Torres werd Memphis de redder in nood voor Barcelona: hij verdiende met een actie in het vijandelijke strafschopgebied een strafschop, omdat verdediger Antonio Barragán de omhoog springende bal tegen zijn arm kreeg, en schoot vanaf elf meter vol overtuiging raak: 1-2.

Barcelona heeft na de overwinning op Elche nu al elf competitiewedstrijden op rij niet meer verloren. De ploeg van Xavi komt op 48 punten terecht: dat zijn er twee meer dan Real Betis en drie meer dan Atlético Madrid. Donderdag wacht voor de Catalanen in de Europa League het thuisduel met Galatasaray.