Oranje gloed over zege Barcelona: Luuk de Jong en Memphis scoren

Barcelona heeft de Europa League-overwinning op Napoli een goed vervolg gegeven. Mede dankzij doelpunten van Luuk de Jong en Memphis Depay én een assist van Frenkie de Jong boekten de Catalanen zondag een overwinning op Athletic Bilbao. Alle Nederlanders kwamen als invallers binnen de lijnen.

Barcelona
Barcelona
4 - 0
Athletic de Bilbao

Frenkie de Jong kreeg rust en begon op de bank, maar viel halverwege de tweede helft in. De Oranje-international vond zes minuten later Ousmane Dembélé aan de linkerkant van het veld, die de ruimte vond voor een schot en kiezelhard uithaalde. De Fransman scoorde voor het eerste in La Liga sinds mei 2021 en gooide de wedstrijd in het slot. In de slotfase kwamen Luuk de Jong en Memphis ook nog tot scoren.

In de eerste helft had Barcelona al het beste van het spel gehad. Het team van Xavi genoot het meeste balbezit en bepaalde het speltempo, zonder overigens hele grote kansen te creëren. Zo schoot Gavi over en stuitte Ferran Torres op Unai Simón. Na 37 minuten viel de verdiende openingstreffer: Pierre-Emerick Aubameyang volleerde raak nadat Gerard Piqué bij een hoekschop tegen de lat had gekopt.

De Gabonees werd daarmee de eerste Afrikaanse speler in La Liga sinds Youssef El-Nesyri in maart 2021 die in drie opeenvolgende wedstrijden heeft gescoord. In het eerste kwartier na rust maakte Barcelona een slordige en weinig overtuigende indruk. Ferran had er even later wel 2-0 van kunnen maken, maar vond opnieuw Simón op zijn weg. Xavi greep in en bracht onder anderen Frenkie de Jong binnen de lijnen.

De invaller bediende niet veel later Dembélé, die de marge dus verdubbelde. In de slotfase maakten ook Memphis en Luuk de Jong hun opwachting. De Jong kopte na negentig minuten raak na een indraaiende voorzet van Dembélé en Memphis luisterde zijn rentree op door, eveneens op aangeven van Dembélé, van dichtbij raak te schieten.