Memorabele avond voor België: EK-ticket, recorduitslag én mijlpaal Lukaku

Reacties

België heeft zich donderdagavond als eerste land gekwalificeerd voor de EK-eindronde. De ploeg van Roberto Martínez veegde in Groep I de vloer aan met San Marino op een voor Romelu Lukaku gedenkwaardige avond.

Memorabele avond voor België: EK-ticket, recorduitslag én mijlpaal Lukaku
België
België
9 - 0
San Marino
San Marino

België - San Marino was een duel tussen de koploper en de hekkensluiter van de FIFA-ranking. Het was met andere woorden niet de vraag óf De Rode Duivels zich donderdag al zouden plaatsen voor het EK, maar op welke wijze dat zou gebeuren. België had zich eerder op de dag al kunnen kwalificeren als Kazachstan - Cyprus onbeslist zou eindigen. Door de Cypriotische overwinning moest België alsnog zelf aan de bak, een zege zou volstaan.

De winnaar van het brons op het WK, met Hans Vanaken voor het eerst in de basis, creëerde in de beginfase handenvol kansen, maar op miraculeuze wijze hield San Marino verrassend lang stand. Onder anderen Eden Hazard had geen fortuin in de afronding. Pas in de 28ste minuut brak Lukaku de ban. De 26-jarige aanvaller van Internazionale schoot met rechts raak nadat Youri Tielemans hem had aangespeeld. Het betekende zijn vijftigste interlandgoal, waarmee hij de eerste Belg werd die deze mijlpaal bereikte. Razendsnel daarna was Lukaku bij de 2-0 van Nacer Chadli de aangever. Het bleek de aanzet tot een 'telraamwedstrijd'. Nog voor rust passeerde Cristian Brolli zijn eigen doelman en waren ook Lukaku, Toby Alderweireld en Tielemans trefzeker.

Met de 6-0 op zak zette België na de hervatting de jacht op een record in. De Rode Duivels wonnen drie keer een interland met negen goals verschil, maar een marge van minimaal tien treffers zat er nooit in. Zo productief als België aan het einde van de eerste helft was, zo moeizaam ging het na de onderbreking met afronden. Doelman Simone Benedettini groeide boven zichzelf uit. Toch kon ook hij de 7-0 van Christian Benteke en de 8-0 van Yari Verschaeren (strafschop) niet voorkomen. Beiden werden na rust ingebracht door Martínez. Timothy Castagne maakte er nog 9-0 van, waardoor België zijn recorduitslag evenaarde.

Voor België wordt het de zesde deelname aan een EK-eindronde. De beste prestatie dateert uit 1980, toen onze zuiderburen tot de finale reikten. Daarin was West-Duitsland met 2-1 te sterk door twee goals van Horst Hrubesch. Drie jaar geleden strandden De Rode Duivels verrassend in de kwartfinale tegen Wales.

Rusland
Rusland
4 - 0
Schotland
Schotland

Voor Rusland is het veiligstellen van de tweede plaats en daarmee een EK-ticket een kwestie van tijd. De organisator van het recente WK maakte in het eerste kwartier na rust het verschil tegen het povere Schotland. Artem Dzyuba opende de score, waarna Magome Ozdoev met een heerlijk schot van afstand de marge verdubbelde. Voor zover er nog twijfel was, maakte Dzyuba daar in de zeventigste minuut een einde aan door de bal van dichtbij binnen te werken. Aleksandr Golovin bepaalde daarna de eindstand.

Rusland heeft door de zege liefst acht punten meer dan nummer drie Cyprus. Schotland kan zich via de reguliere route niet meer plaatsen, maar heeft de play-offs in de Nations League nog achter de hand. Met zes punten uit zeven duels zijn de Schotten bezig aan een zeer beroerde voorronde.

Kazachstan
Kazachstan
1 - 2
Cyprus
Cyprus

Eerder op de dag sleepte Cyprus dus een zege in de wacht op bezoek bij Kazachstan. Vlak voor tijd maakte Nicholas Ioannou de winnende 1-2 nadat Pieros Sotiriou even daarvoor voor de gelijkmaker had gezorgd. Tien minuten voor rust was Kazachstan via verdediger Temirlan Yerlanov op voorsprong gekomen. Cyprus staat derde, maar moet hopen op een wonderlijke combinatie van resultaten om Rusland nog te achterhalen.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep I EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
België
10
10
0
0
40-3
+37
30
2
Rusland
10
8
0
2
33-8
+25
24
3
Schotland
10
5
0
5
16-19
-3
15
4
Cyprus
10
3
1
6
15-20
-5
10
5
Kazachstan
10
3
1
6
13-17
-4
10
6
San Marino
10
0
0
10
1-51
-50
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.