Memorabel einde van Premier League-tijdperk voor Agüero, Van de Beek toont zich

Reacties

Manchester City heeft het seizoen in stijl afgesloten door te winnen van Everton, met daarbij een hoofdrol voor Sergio Agüero in zijn laatste Premier League-wedstrijd voor de club. Donny van de Beek liet zich op de laatste speeldag zien bij Manchester United en West Ham United stelde Europees voetbal veilig.

Memorabel einde van Premier League-tijdperk voor Agüero, Van de Beek toont zich
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
5 - 0
Everton
Everton

Voor kampioen Manchester City waren de omstandigheden heerlijk op de laatste speeldag: de landstitel was al binnen en met Everton trof de ploeg van Pep Guardiola een op papier nog vrij sterke sparringpartner een week voor de Champions League-finale. Guardiola zal met name tevreden zijn geweest over de start van The Citizens. Al na een kwartier stond het 2-0 in het Etihad Stadium.

Kevin De Bruyne had in de elfde minuut al voor de 1-0 gezorgd na voorbereidend werk van Riyad Mahrez en Gabriel Jesus was verantwoordelijk voor de 2-0, na een assist van De Bruyne. Zo maakten een paar bepalende spelers snel het verschil voor City. Everton probeerde de spanning nog wel terug te brengen, maar liet daar een uitgelezen kans voor liggen in de 36ste minuut. Gylfi Sigurdsson faalde vanaf de strafschopstip.

In de tweede helft was het vooral de vraag wanneer Guardiola de City-legende Sergio Agüero zou laten invallen voor diens afscheid. Dat gebeurde in de 65ste minuut, nadat Phil Foden al voor de 3-0 had gezorgd. Agüero, die na tien jaar transfervrij vertrekt uit Manchester en waarschijnlijk naar Barcelona verkast, werd volop gezocht door zijn ploeggenoten in de hoop de Argentijn een fraaie slotwedstrijd te kunnen bezorgen. Zes minuten na zijn entree was het al raak voor Agüero, die scoorde op aangeven van Fernandinho. Laatstgenoemde was ook de aangever toen Agüero kort daarna zijn tweede goal van de wedstrijd maakte en daarmee voor de 5-0 zorgde.

Voor Agüero was de 5-0 tegen Everton zijn 184ste Premier League-goal voor Manchester City. Daarmee is hij Wayne Rooney (183 voor Manchester United) op de valreep gepasseerd. Die bijzondere goal van Agüero was het slotstuk van een perfecte generale repetitie voor de Engelse kampioen, die volgende week zaterdag Chelsea treft in de Champions League-finale en dan de kroon kan zetten op een ijzersterk seizoen.

West Ham United
West Ham United
3 - 0
Southampton
Southampton

West Ham United wist dat het in de thuiswedstrijd tegen Southampton slechts een punt hoefde te pakken om zeker te zijn van plek zes en dus deelname aan de groepsfase van de Europa League. Een ticket daarvoor was een prachtige beloning voor de knappe opmars onder manager David Moyes, die vorig seizoen met de Londenaren nog als zestiende finishte in de Premier League.

De Schot zag zondag Pablo Fornals het verschil maken bij het nemen van de laatste horde. De Spanjaard sloeg binnen drie minuten twee keer toe. Hij opende de score in de dertigste minuut en verdubbelde daarna de marge door de bal in de korte hoek te plaatsen uit een voorzet van rechtsback Vladimir Coufal. Daarmee was het verzet van Southampton, waarvoor weinig tot niets meer op het spel stond, wel verbroken. Declan Rice nam het laatste beetje spanning vlak voor tijd weg door de bal in de korte hoek te knallen: 3-0. Kort daarna barstte het feest los bij The Hammers, die in stijl het Europese ticket over de streep hebben getrokken.

Wolverhampton Wanderers
Wolverhampton Wanderers
1 - 2
Manchester United
Manchester United

Voor Manchester United was finishen als nummer twee in het Premier League-seizoen al een zekerheid na 37 speelrondes. Manager Ole Gunnar Solskjaer gaf in de slotwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers diverse vaste reserves een kans, onder wie Donny van de Beek. De ex-Ajacied trad aan in de Paul Pogba-rol, met controleur Nemanja Matic aan zijn zijde en Juan Mata als nummer 10 voor zich. Hij vulde die rol meer dan verdienstelijk in.

Zijn belangrijkste actie in de eerste helft was de actie waarmee hij een strafschop versierde. Roman Saiss haalde de dynamische middenvelder onhandig onderuit. Scheidsrechter Mike Dean gaf in eerste instantie geen strafschop, maar na inmenging van de VAR ging de bal alsnog op de stip. Juan Mata benutte het buitenkansje in de extra tijd van de eerste helft en zorgde daarmee voor de 1-2. Het negentienjarige talent Anthony Elanga had de score geopend voor United, waarna Nelson Semedo voor de gelijkmaker had getekend namens Wolves, in de laatste wedstrijd onder de vertrekkende manager Nuno Espírito Santo.

In de laatste wedstrijd onder de Portugees lukte het Wolves niet meer om voor de ommekeer te zorgen. United trok de voorsprong over de streep en dat zonder veel van de sterren, een halve week voor de Europa League-finale tegen Villarreal. Onder anderen Pogba, Bruno Fernandes, Marcus Rashford en Edinson Cavani kregen rust. Van de Beek maakte de negentig minuten vol, wat eigenlijk geen goed teken voor hem was richting de clash van woensdag.

Overige uitslagen


Zo 23 mei 2021

Premier League

Stand Premier League 2020/2021

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
27
5
6
83-32
+51
86
2
Manchester United
38
21
11
6
73-44
+29
74
3
Liverpool
38
20
9
9
68-42
+26
69
4
Chelsea
38
19
10
9
58-36
+22
67
5
Leicester City
38
20
6
12
68-50
+18
66
6
West Ham United
38
19
8
11
62-47
+15
65
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.