Meer bekend over nieuwe Super League: 64 clubs, drie competities

Reacties

Al heel snel na de uitspraak die de Super League-organisatoren van A22 in het gelijk stelde, heeft er in Madrid een presentatie plaatsgevonden waarin heel concrete plannen zijn toegelicht voor drie nieuwe competities.

Meer bekend over nieuwe Super League: 64 clubs, drie competities
© Pro Shots

Bernd Reichart, de CEO van A22, noemde in Madrid zelf geen specifieke startdatum, maar verschillende media berichten dat het geheel vanaf medio 2025 in werking kan treden. Het plan is om drie Europese clubcompetities te beginnen met 64 clubs. De Star League is de hoogste afdeling met zestien clubs. De Gold League heeft er ook zestien, en het derde niveau, de Blue League, bevat 32 teams.

Reichart lichtte het format toe: alle clubs worden in poules van acht ingedeeld – twee in de Star en Gold League, vier in de Blue League. Alle clubs treffen elkaar een keer thuis en een keer uit, waardoor we uitkomen op veertien groepswedstrijden, gespeeld tussen september en april. Volgens Reichart zou dat geen extra belasting voor clubs opleveren.

In de Star League en de Gold League kwalificeren de beste vier clubs zich voor de kwartfinale, in de Blue League gaan er per poule twee clubs door, ook naar de kwartfinale. Vanaf de kwartfinale treedt het systeem van de Champions League weer in werking: knock-outduels over twee wedstrijden, en daarna een finale op neutraal terrein.

Een belangrijk argument tegen de Super League in zijn oorspronkelijke vorm is van tafel, betoogde Reichart: er is geen sprake meer van een gesloten competitie. De finalisten van de Gold League promoveren naar de Star League, zoals de finalisten van de Blue League naar de Gold League mogen. Omgekeerd degraderen de clubs die in de bovenste twee competities onderaan hun poule eindigen.

De Blue League wordt bovendien elk jaar grondig ververst: het idee is dat er van de 32 deelnemers elk jaar twintig nieuw bijkomen, dit zal gebeuren via plaatsing in de nationale competitie. Die blijven dus 'gewoon' bestaan, A22 voorziet daar geen problemen mee. De uitleg met beelden erbij kunt u in onderstaande video bekijken

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.