Europees Hof van Justitie zet licht op groen voor Super League

Reacties

Het Europese Hof van Justitie heeft zich donderdag uitgesproken in de zaak die de organisatie achter de Europese Super League heeft aangespannen tegen de UEFA. De clubs hebben gelijk gekregen: de UEFA had geen straffen mogen uitdelen – en de FIFA mag dat ook niet gaan doen.

Europees Hof van Justitie zet licht op groen voor Super League

Het geheugen opfrissen: in april 2021 kondigden twaalf Europese topclubs (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus) een speciale competitie aan onder de werknaam Super League. Het project sneuvelde al binnen een paar dagen, de UEFA opende strafprocedures tegen het dozijn 'zondaars'. Het idee was om ze te weren uit Europese competities.

De Super League heeft op zijn beurt een rechtszaak aangespannen en nu hebben ze in Luxemburg gelijk gekregen: de UEFA noch de FIFA heeft, in lijn met het Europese recht, de bevoegdheid om clubs te straffen voor het vormen van een andere competitie. 'Misbruik van een dominante positie', zo noemde het Hof die opstelling.

Bernd Reichart (foto boven), de algemeen directeur van het bedrijf A22 Sport Management dat de taak heeft om de Super League van de grond te krijgen, heeft inmiddels gereageerd. 'We hebben het recht gewonnen om mee te doen. Het UEFA-monopolie is voorbij. Clubs hoeven niet langer sancties te vrezen en kunnen nu hun eigen toekomst bepalen.' Reichart geeft donderdag om 12.00 Nederlandse tijd een persconferentie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook La Liga heeft zich al uitgesproken over het vonnis. 'Vandaag moeten we meer dan ooit herinneren dat de Super League een egoïstisch en elitair model is. Elk model dat niet geheel geopend is, is een gesloten model. Het Europese voetbal heeft al gesproken, dus dring niet aan', beklaagt de Spaanse competitie de gesloten opzet van de Super League zoals die in 2021 werd voorgesteld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.