Matig AZ moet ook tegen FC Dordrecht overwerken

AZ heeft met veel pijn en moeite FC Dordrecht geklopt in de derde ronde van de KNVB-beker. Net als in de tweede ronde (toen tegen FC Groningen) had de ploeg van Gertjan Verbeek een verlenging nodig om de tegenstander van zich af te schudden. De matig spelende lijstaanvoerder van de Eredivisie won in de extra tijd met 3-2 door een treffer van Adam Maher.

Door afwezigheid van Rasmus Elm, Dirk Marcellis en Simon Poulsen moest AZ-coach Verbeek flink improviseren. Nick Viergever verkaste daardoor naar het middenveld. Etiënne Reijnen en Gilano Wijnaldum - broer van PSV'er Georginio - speelden als respectievelijk rechts- en linksback. Ook Ragnar Klavan claimde een basisplaats.

De Eredivisieploeg speelde, wellicht door de wijzigingen, erg moeizaam. Het tempo lag laag en FC Dordrecht, dat een niveau lager in de Jupiler League speelt, kreeg een aantal kansen. Ondanks het niet flitsende spel van de koploper dook het zelf ook met grote regelmaat gevaarlijk op voor FC Dordrecht-goalie Nick van der Ploeg.

Na ruim een uur leek AZ de wedstrijd in de knip te hebben. Vlak voor rust had Pontus Wernbloom, na een goede voorzet van Roy Beerens, de openingstreffer gemaakt en Klavan tekende voor de tweede. De verdediger uit Estland profiteerde van een fout van Van der Ploeg die een vrije trap van Maher niet onder controle kon krijgen.

Binnen een tijdsbestek van twee minuten kwam de thuisploeg echter terug in de wedstrijd. In de 71ste minuut Shayron Curiel in grote vrijheid een voorzet, die door iedereen was gemist, van dichtbij binnen tikken. Kort daarop liet Santy Hulst met een fraaie rush Klavan en Niklas Moisander zijn hielen zien en sloot zijn sprint af met een bekeken schuiver langs Esteban.

AZ nam daarna wel het duel weer in handen maar buiten een grote kans voor invaller Fernando Lewis kwam het niet meer in de reguliere speeltijd. Daarnaast was de thuisploeg af en toe gevaarlijk uit de counter. In de noodzakelijke verlengingen bleef AZ de betere ploeg en zag dat beloond met een treffer in de 97ste minuut.

Moisander speelde in, Maher had de goede aanname, een uitstekende kap en een prima schot om zijn ploeg naar 3-2 te schieten. De Alkmaarders hielden daarna controle maar hadden nog een hachelijk moment in de laatste minuut van de verlenging. Jeffrey Rijsdijk mikte de vrije trap echter over het doel van Esteban zodat AZ zich plaatste voor de laatste zestien van de KNVB-beker. Foto: VI Images