Marseille naar finale na zinderende climax tegen stuntploeg Salzburg

Reacties

Olympique Marseille heeft donderdag de finale van de Europa League bereikt. Na een zinderende ontknoping inclusief verlenging tegen stuntploeg Red Bull Salzburg in de halve finale (2-1) speelt L'OM in de eindstrijd over twee weken tegen Atlético Madrid.

Marseille naar finale na zinderende climax tegen stuntploeg Salzburg

Marseille bereikt daarmee zijn eerste Europese finale sinds 2004. Destijds verloren de Fransen in de eindstrijd van de UEFA Cup van Valencia. Op papier was een nieuwe finaleplek geen sinecure voor Marseille, gezien de thuisbalans van Salzburg. In de laatste tien Europese thuisduels waren de Oostenrijkers ongeslagen; in de kwartfinale tegen Lazio repareerde de ploeg van Marco Rose een 4-2 nederlaag met een 4-1 overwinning in eigen huis.

Na de 2-0 nederlaag van vorige week moest Salzburg in de vierde ontmoeting met Marseille in deze Europa League-campagne – de ploegen troffen elkaar ook in de groepsfase – opnieuw in de achtervolging. In de openingsfase joegen beide elftallen echter in kenmerkende stijl fanatiek door op de opponent in de door vuurwerkwalmen gevulde Red Bull Arena.

Daarmee kwam er wel veel vechtlust in de wedstrijd, maar weinig spektakel voor het doel. Het grootste gevaar van de eerste helft kwam van Munas Dabbur. De Salzburg-spits dribbelde recht op het zestienmetergebied af en testte Marseille-doelman Yohann Pelé, die kort paniek veroorzaakte door de bal los te laten.

Verder dan een haastig naast gemikte inzet van Lucas Ocampos kwam de uitploeg niet, waardoor de ruststand 0-0 was. Na de pauze kwam Salzburg net als tegen Lazio wel op stoom, al was de eerste grote kans voor de tegenstander. Valère Germain lanceerde Dimitri Payet, die door de lucht teruglegde op de meegelopen spits. Germain mikte echter in kansrijke positie naast.

Amadou Haidara laat Yohann Pelé kansloos na een knappe solo.
Amadou Haidara laat Yohann Pelé kansloos na een knappe solo.

In minuut 53 brak Amadou Haidara de wedstrijd volledig open. De middenvelder waagde zijn kans, schudde vier man af, bleef overeind en tikte de 1-0 binnen. Het bleek de aanzet voor een onophoudelijk offensief van Salzburg. Daarbij dacht Dabbur al bijna te scoren, maar zijn poging tot een inzet achter het standbeen faalde.

Twaalf minuten na de openingstreffer was het wel wederom raak voor de thuisploeg, die naar voren werd geschreeuwd door het publiek. Marseille werkte slecht weg, waarna de inzet van Xavier Schlager onfortuinlijk werd binnengetikt door Marseille-verdediger Bouna Sarr: 2-0. Daarna ging de storm nog niet liggen. Na fraai voorwerk van Andreas Ulmer en Valon Berisha dwong invaller Hee-Chan Hwang doelman Pelé tot een redding met de vingertoppen.

Ondanks de aanhoudende druk schoof Marseille mondjesmaat meer naar voren. Daaruit ontstond al snel een mogelijkheid: Florian Thauvin kopte op de bovenkant van de lat uit een voorzet van Payet, die zijn ploeg bij de hand nam in de slotfase. Daarin kwam Salzburg goed weg bij een handsbal van Duje Caleta-Car in het eigen strafschopgebied en kreeg Clinton Njie een uitgelezen kans op heldendom uit een voorzet van Payet, maar de invaller knikte naast.

Salzburg-spits Munas Dabbur zit er helemaal doorheen.
Salzburg-spits Munas Dabbur zit er helemaal doorheen.

Het was de laatste kans in de reguliere speeltijd. Door de identieke uitslagen in het tweeluik gingen de ploegen verlengen. Desondanks bleven Salzburg en Marseille vol druk op de bal zetten. De eerste dreiging kwam van Caleta-Car, die Pelé tot een fantastische reflex dwong met zijn kopbal. Ook Dabbur ontsnapte weer aan de aandacht van Marseille, maar hij schoot voorlangs.

De moegestreden ploegen hadden met name in de tweede helft van de verlenging moeite om kansen te creëren. Daarom leken strafschoppen uitsluiting te moeten bieden. Maar uit een onterecht gegeven corner sloeg Marseille alsnog toe: Rolando kroonde zich tot de held van de bezoekers door op aangeven van Payet de 2-1 binnen te werken. Salzburg kreeg door de uitgoal de onmogelijke missie om twee treffers in zeven minuten te maken en eindigde met tien man na de tweede gele kaart van Haidara.

Doordat Marseille zich voor de zesde keer in de clubhistorie heeft geplaatst voor de finale, zijn de Fransen de enige overgebleven hoop voor Feyenoord voor directe Europa League-plaatsing. Als Marseille in de finale op 16 mei in Lyon afrekent met Atlético Madrid (dat Arsenal uitschakelde), dan vermijdt Feyenoord de laatste voorronde. De Fransen moeten in de competitie dan wel vierde worden. Marseille maakt met nog drie duels te gaan in de Ligue 1 nog grote kans om tweede te worden, aangezien de achterstand op Olympique Lyon (twee punten) en AS Monaco (een punt) minimaal is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.