Marseille zet dankzij regisseur Payet eerste stap richting EL-finale

Olympique Marseille heeft donderdag de eerste stap gezet richting de Europa League-finale. De Franse club won in de heenwedstrijd in de halve finale met 2-0 van Red Bull Salzburg.

Marseille kwam sterk uit de startblokken en opende na een kwartier de score. Salzburg-keeper Alexander Walke zat helemaal mis bij een vrije trap van Dimitri Payet en Florian Thauvin kopte de bal bij de tweede paal binnen. De aanvaller van Marseille raakte de bal ook nog met zijn hand, maar dat werd door de arbitrage niet opgemerkt. Marseille had wel een verdiende voorsprong te pakken.

Dimitri Payet gaf twee assists bij Marseille.

Salzburg kwam er lang niet uit en vlak na de openingstreffer werd het al bijna 2-0 via Morgan Sanson, die alle ruimte kreeg en vanuit de tweede lijn naast schoot. Vervolgens kwamen de bezoekers wat meer in de wedstrijd. Rechtsback Stefan Lainer zorgde voor het eerste schot op doel door naar binnen te komen en met links in de handen van doelman Yohann Pelé te schieten. De Oostenrijkers lieten zich wat meer zien, maar bij rust stond de 1-0 nog op het scorebord.

Samenvatting: Payet zet Marseille op koers voor eindstrijd

De thuisploeg had na rust waarschijnlijk gehoopt dat het in de eerste helft het overwicht meer op het scorebord had uitgedrukt, want Salzburg begon sterk aan de tweede helft. Hannes Wolf kreeg de grootste kans voor de bezoekers tot dan toe. Pelé werkte de bal over zijn doel. Vervolgens beging Maxime Lopez een overtreding op Lainer in het strafschopgebied, maar de bal ging niet op de stip voor Salzburg.

Toen de korte Oostenrijkse storm was gaan liggen, greep Marseille wel de kans. Vanuit een snelle aanval aan de linkerkant snelde Payet richting het strafschopgebied. Hij vond invaller Clinton N'Jie, die drie minuten eerder pas in het veld was gekomen voor Lopez. De aanvaller bleef koel en rondde knap af: 2-0.

Clinton N'Jie maakte de 2-0 voor Marseille.

Salzburg hoopte vervolgens de aansluitingstreffer te maken en nog belangrijker een uitdoelpunt, dat mogelijk cruciaal kan zijn. De bezoekers waren daar nog dichtbij, invaller Fredrik Gulbrandsen in het bijzonder. Na zo'n 77 minuten ontving hij de bal en vuurde de Noor snoeihard tegen de paal. Marseille kwam daar goed weg en hield de 2-0 voorsprong vast.

De return in Salzburg staat volgende week donderdag om 21.05 uur op het programma.