Atlético verpest kans op glansrijk afscheid Wenger bij Arsenal

Atlético Madrid heeft zich donderdagavond ten koste van Arsenal geplaatst voor de finale van de Europa League. Na het 1-1 gelijkspel van vorige week in Londen hielden de Spanjaarden het in eigen huis zoals gebruikelijk achterin dicht en wonnen zij dankzij een doelpunt van Diego Costa met 1-0.

Voor Arsène Wenger is de kans op een glansrijk afscheid daarmee verkeken. De coach vertrekt aan het einde van dit seizoen na 22 jaar bij Arsenal en hoopte dat te kunnen doen met het winnen van de Europa League. Atlético weigerde aan dat droomscenario mee te werken. De avond van Arsenal werd bovendien extra pijnlijk door de ogenschijnlijk zware blessure die Laurent Koscielny opliep.

Kort nadat Costa de eerste goede kans van de wedstrijd had gemist, bleef Koscielny in de achtste minuut met zijn voet in het veld hangen. De Arsenal-aanvoerder schreeuwde het direct uit van de pijn en moest per brancard naar de kleedkamer gebracht worden. Engelse media melden reeds dat Koscielny zijn achillespees heeft afgescheurd en het aankomende WK in Rusland gaat missen; Arsenal heeft dat op het moment van schrijven nog niet bevestigd.

Laurent Koscielny voelt dat het mis is.

Met Calum Chambers als invaller voor de pechvogel ging Arsenal op zoek naar de openingstreffer. Scoren in het Estadio Wanda Metropolitano is echter een bijzonder lastige opgave: Atlético kreeg dit seizoen in alle competities nog maar negen tegengoals in eigen huis en hield in de laatste elf thuiswedstrijden (!) een clean sheet. Arsenal kreeg in de eerste helft maar één aardige mogelijkheid om een goal te maken. Doelman Jan Oblak dwong de doorgebroken Alexandre Lacazette goed naar de zijkant en voorkwam zo dat de spits op doel kon schieten.

Vanaf de tribune zag Diego Simeone, die vorige week in de heenwedstrijd werd weggestuurd en nu een schorsing uitzat, dat zijn ploeg niet in de problemen kwam. Atlético nam na een halfuur zelfs de regie over de wedstrijd over en Koke en Antoine Griezmann schoten al net naast, voordat Costa in de extra speeltijd van de eerste helft de score opende. Nadat de spits was weggestuurd door Griezmann, liet hij Arsenal-keeper David Ospina kansloos: 1-0.

Diego Costa schiet de 1-0 binnen.

De missie van Arsenal veranderde door dit doelpunt niet: er moest in de tweede helft minstens een keer gescoord worden. Na zeven minuten kwam daar ook een goede kans voor, maar Aaron Ramsey kreeg de bal niet onder controle en had teveel tijd nodig, waardoor Thomas Partey en Diego Godín konden ingrijpen. Even later werd een goed schot vanuit de tweede lijn van Granit Xhaka gepakt door Oblak; aan de overkant verzuimde Griezmann om de wedstrijd in het slot te gooien.

De tweede helft was een stuk leuker dan de eerste en Henrikh Mkhitaryan schoot een kleine twintig minuten voor tijd maar net over. Dichter bij de gelijkmaker kwam Arsenal in het restant niet en dus zijn er voor Wenger enkel nog drie competitiewedstrijden om naar uit te kijken. Atlético gaat op woensdag 16 mei in Lyon proberen om de derde Europa League in de clubgeschiedenis binnen te halen: Olympique Marseille zal in de finale de tegenstander zijn.

De laatste wedstrijd van Arsène Wenger op de bank bij Arsenal wordt niet de Europa League-finale, maar Huddersfield Town-uit op 13 mei.