Marokko grijpt naast koppositie na gemiste strafschop Ziyech

Marokko heeft dinsdag niet geprofiteerd van een uitglijder van naaste concurrent Ivoorkust in de Afrikaanse WK-kwalificatie. Hakim Ziyech miste een strafschop tegen Mali, waardoor de thuisploeg Marokko op 0-0 hield.

Vrijdag speelde Marokko nog in eigen huis tegen Mali, dat toen van de mat werd gespeeld (6-0) onder aanvoering van een ontketende Ziyech, die terugkeerde bij de nationale ploeg. Al eerder op de dinsdagavond ging groepsaanvoerder Ivoorkust verrassend met 1-2 de boot in tegen Gabon. Daardoor kon het elftal van bondscoach Hervé Renard de koppositie overnemen door te winnen in Mali, maar ditmaal beten de Marokkanen zich stuk op de hekkensluiter van de poule.

In een rommelig en lastig duel was de grootste mogelijkheid voor Ziyech, toen Marokko een half uur voor tijd een strafschop kreeg. De Ajacied faalde echter vanaf de stip. Renard besloot vervolgens om de spelmaker zo'n twintig minuten voor tijd naar de kant te halen ten faveure van Oussama Tannane. De nieuwe aanwinst van Las Palmas had gelijk de openingstreffer op zijn schoen, maar oog in oog met doelman Djigui Diarra tikte de aanvaller de bal naast.

Karim El Ahmadi speelde de hele wedstrijd, Nordin Amrabat ging in de 82ste minuut naar de kant. Mimoun Mahi, die vrijdag debuteerde voor Marokko, kwam niet meer binnen de lijnen.

Door de doelpuntloze remise blijft Ivoorkust aan de leiding in Groep C van de kwalificatie met zeven punten. Marokko heeft één punt minder, gevolgd door Gabon met vijf punten. Mali sluit de rijen met twee punten.