Marokko eenheid dankzij kampioenenkweker Renard

Reacties

Vier spelers uit de Eredivisie zijn er zaterdagavond bij als Marokko in Abidjan speelt om een WK-ticket. Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech, Mimoun Mahi en Sofyan Amrabat weten wat er nodig is in het Stade Félix Houphouët-Boigny. Een punt in en tegen Ivoorkust en de Marokkanen kunnen hun eerste WK-deelname sinds 1998 vieren.

Marokko eenheid dankzij kampioenenkweker Renard

Hervé Renard kwam in Nederland vooral in het nieuws als de man die Ziyech niet opriep voor de eindronde om de Afrika Cup van begin dit jaar. In Afrika geniet hij de reputatie van kampioenenkweker. Met zowel Zambia als Ivoorkust won de Fransman de Afrika Cup. Daarmee is hij de enige buitenlandse coach die de trofee met twee landen won. Renards troef is zijn vermogen discipline aan te brengen in de ploegtactiek.

Dat is ook terug te zien bij het Marokkaanse elftal, waar een belangrijke taak is weggelegd voor El Ahmadi. Samen met Mbark Boussoufa, die in de Verenigde Arabische Emiraten speelt voor het Al Jazira van trainer Henk ten Cate, bewaakt de Feyenoord-captain de balans en houdt hij in de gaten dat er niet te veel mensen tegelijk voor de bal staan. Hoewel je op basis van de kwaliteiten meer aanvalszin zou verwachten, hamert Renard op de verdedigende taken die bij het voetbal horen. Hij zorgt er in eerste instantie voor dat zijn ploeg geen goals tegen krijgt. Drie van de vijf groepswedstrijden die Marokko speelde, eindigden in 0-0. Ook in de andere twee duels hield het de nul. Het won begin september in eigen stadion met 6-0 van Mali en afgelopen maand met 3-0 van Gabon.

Gedurfde keuzes

De teller van Renard staat nu op 26 duels als bondscoach van Marokko. In vijftien daarvan kreeg zijn team geen doelpunt tegen. De 49-jarige Fransman wordt naast zijn duidelijkheid gewaardeerd om het feit dat hij de moeite neemt de cultuur van een land te omarmen. Ook als coach van Zambia en Ivoorkust woonde hij in de landen zelf en kwam hij niet eens in de zoveel tijd voor een paar dagen overvliegen. Ook maakt hij gedurfde keuzes. Bijvoorbeeld voor de piepjonge Achraf Hakimi als rechtsback, nog voordat hij dit seizoen door blessures speeltijd kreeg bij Real Madrid.

Renards werkwijze is soms confronterend, maar zijn communicatie zorgt ook voor onderlinge verbondenheid. Op het veld staat een eenheid die voor elkaar door het vuur wil gaan. En intussen polst hij op de achtergrond jongens die zijn ploeg kunnen versterken. Begin dit seizoen stapte Amine Harit al over naar de Marokkaanse bond, nadat Renard hem had verteld dat hij hem graag zag komen. Hetzelfde geldt nu voor Sofyan Amrabat.

Welke landen kunnen zich in de play-offs plaatsen voor het WK?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.