'Marcelo Bielsa hoort thuis in een psychiatrische inrichting'

Reacties

Verrukt als ze zijn op een relletje concentreerde de Engelse voetbalmedia zich de voorbije dagen op een spionagerel die eigenlijk geen spionagerel was, maar wel zo werd genoemd omdat achter het woord spionagerel een mysterieuze wereld schuilgaat. En van mysterieuze werelden willen wij nu eenmaal alles weten. Dus werden er pagina’s vol geschreven over spygate. Over een mannetje dat namens de trainer van Leeds United over een hek was geklommen bij Derby County om te kijken of Frank Lampard mogelijkerwijs een verrassing aan het voorbereiden was voor de wedstrijd die komen ging.

'Marcelo Bielsa hoort thuis in een psychiatrische inrichting'

De hele affaire kreeg woensdagmiddag een extra dimensie nadat Leeds United een speciale persconferentie had ingelast. Om 17.00 uur Engelse tijd zou er tekst en uitleg komen. Er werd gespeculeerd dat de trainer van Leeds United mogelijk zijn ontslag zou gaan indienen. Want, daar was iedereen het over eens, spioneren kan écht niet.

Om 19.15 uur liepen de opgetrommelde journalisten versuft en verdwaasd de perskamer uit. Marcelo Bielsa bleek niet gekomen te zijn om zijn afscheid aan te kondigen. Hij gunde de aanwezigen via een PowerPointpresentatie een kijkje in zijn analytische manier van werken. Onder een bureau lagen de multomappen opgestapeld en op het beeldscherm in de perskamer waren alle wedstrijden van Derby County opgeknipt in fases van vijf minuten. Bielsa wist met een laserpennetje feilloos de weg in die oceaan van informatie. Hij bleef ook stoïcijns doorpraten toen hij vertelde dat de manager van de eerstvolgende tegenstander, Stoke City, net was ontslagen en dat hij zijn assistenten daarom de opdracht had gegeven om alle wedstrijden van de vorige club van de nieuwe manager op te delen in partjes van vijf minuten. Met andere woorden: alle 53 duels die Luton Town afgelopen seizoen in de League Two speelde. We hebben het hier dus over alle duels van een Engelse vierdedivisionist (inmiddels derdedivisionist) omdat de trainer van Leeds United graag wil weten hoe de nieuwe manager van Stoke City denkt over voetbal. Of dat zinvol is? Bielsa vertelde er gelijk bij dat hij waarschijnlijk niets aan die berg met informatie heeft. Aan de andere kant: je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Hij werkt sinds begin jaren negentig op deze manier .

Wat heeft dit met de Premier League te maken? Alles. En niets. De kans is groot dat Leeds United na jaren van ellende en anonimiteit terugkeert op het hoogste niveau. De club is wakker gekust door een kluizenaar uit Argentinië die de wedstrijden van zijn ploeg het liefst zittend op een grote blauwe emmer (zie hoofdfoto) bekijkt. Een kluizenaar die door Pep Guardiola wordt bewonderd. Een kluizenaar die Mauricio Pochettino als veertienjarige scoutte nadat hij als jeugdcoördinator was gaan werken bij Newell’s Old Boys.

Van dingen half doen is Marcelo Bielsa nooit geweest. Neem het hierboven aangehaalde scoutingswerk voor Newell’s Old Boys midden jaren tachtig. Hij had Argentinië in zeventig delen opgesplitst en reed in een klein autootje het hele land door op zoek naar talenten. Er werd geen veld overgeslagen. In het stadje Murphy ontdekte hij in 1987 Pochettino. Je kunt zeggen dat op die dag de toekomst van Tottenham Hotspur een andere wending kreeg.

Marcelo Bielsa is een aparte vogel. Zinedine Zidane kwam daar achter toen hij een training wilde meekijken bij Olympique Marseille en van de Argentijn te horen kreeg dat hij na de training de bedoeling achter de training uitgelegd zou krijgen. Die uitleg duurde bijna langer dan de hele training. In het fragment, hieronder te zien, zit alles opgesloten. De leergierigheid van Zidane, de ernst van Bielsa en het parallelle voetbaluniversum dat hij bewoont.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wie de uitgeschreven transcriptie van de persconferentie van afgelopen woensdag woordelijk leest, is geneigd te denken dat de trainer van Leeds United thuishoort in een psychiatrische inrichting. De Argentijn bekende dat hij niet alleen de trainingen van Derby County had bespioneerd, maar ook die van alle andere tegenstanders.

Maar misschien kun je de situatie anders bekijken. Misschien is de rest van Engeland gek om een week lang te praten over een man die stiekem over een hek is geklommen om zinloze informatie in te winnen.

Het Leeds United van Bielsa zou in ieder geval een enorme aanwinst zijn voor de Premier League. Omdat het een prachtige club is. Omdat het beste voetbal in Engeland niet wordt gespeeld door Manchester City of Liverpool, maar door de nummer dertien van het afgelopen Championship-seizoen. Knettergek, inderdaad.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer M. Bielsa
Meer over M. Bielsa
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.