Manchester United maakt ook bij Southampton geen eind aan zwakke reeks

Manchester United is zaterdag voor de derde keer op rij niet tot winst gekomen in de Premier League. Op bezoek bij Southampton krabbelde het weliswaar knap overeind na een 2-0 achterstand, maar genoeg voor de eerste competitiezege sinds 3 november was het niet.

Southampton
Southampton
2 - 2
Manchester United

De eerste twintig minuten in St Mary's Stadium verliepen desastreus voor Manchester United. José Mourinho koos achterin voor drie verdedigers en dat pakte volledig verkeerd uit. Nathan Redmond zette een vrije doortocht naar voren in en bediende Michael Obafemi, die op zijn beurt de vrijstaande Stuart Armstrong vond. De middenvelder van Southampton, vorige week al goed voor twee doelpunten tegen Fulham, zag zijn kans schoon en schoot hard raak in de verre hoek (1-0).

De volgende aanval, zeven minuten later, leverde weer een doelpunt op voor de thuisclub. Ditmaal was het Cédric Soares die scoorde, door een vrije trap over de muur en in de linkerhoek te plaatsen (2-0). Manchester United werd zo met de rug tegen de muur gezet, maar richtte zich op en kwam nog voor rust op gelijke hoogte. De aansluitingstreffer kwam tot stand na een prima actie van Marcus Rashford, die Maya Yoshida van zich af hield en daarna Romelu Lukaku vond.

De Belgische spits bleef koel en maakte met een beheerst schot een einde aan een lange periode van droogte: sinds 15 september had hij niet meer gescoord. Hij gaf United hernieuwd geloof in eigen kunnen en vertrouwen om door te drukken. Een paar minuten daarna voltooide Ander Herrera de knappe comeback door na uitstekend werk van Rashford achter het standbeen de 2-2 binnen te werken. Southampton was zijn riante voorsprong daarmee volledig kwijt.

De tweede helft verliep een stuk minder spetterend dan de eerste. Het thuispubliek schreeuwde om een strafschop nadat Obafemi even werd aangeraakt door Scott McTominay, maar kreeg de scheidsrechter niet mee. Serieuze kansen bleven uit voor beide ploegen: Paul Pogba probeerde het eens met een omhaal, maar legde er te weinig venijn in. Mourinho liet onder meer Jesse Lingard en Anthony Martial warmlopen en bracht uiteindelijk de Fransman, in de hoop dat hij de impasse voor het doel van Alex McCarthy kon doorbreken.

United won met Martial binnen de lijnen, evenals daarna met Lingard, echter nauwelijks aan slagkracht. De beste mogelijkheid was voor Southampton, dat via Redmond gevaarlijk werd. David de Gea moest zich vol strekken bij zijn schot en voorkwam zo dat de thuisclub toch nog de volle mep pakte. United klimt een plaats en staat nu zevende, maar heeft overwinningen nodig om niet al voor de jaarwisseling volledig buiten beeld te raken in de jacht op Champions League-voetbal.