Man United frustreert Mourinho met wanvertoning bij Brighton

Manchester United heeft zondagavond een pijnlijke nederlaag geleden op bezoek bij Brighton & Hove Albion. De ploeg van Davy Pröpper was met 3-2 te sterk voor de vice-kampioen van vorig seizoen.

Manager José Mourinho kon in Brighton nog niet beschikken over Alexis Sánchez, Antonio Valencia en Nemanja Matic. Bij Brighton begonnen Jürgen Locadia en Alireza Jahanbakhsh op de reservebank, Pröpper speelde wel de hele wedstrijd. De bezoekers hadden veel balbezit in de openingsfase, maar tot veel grote kansen leidde dat niet.

Halverwege de eerste helft sloeg het noodlot toe voor United. Solly March gaf de bal laag voor bij de eerste paal, waar Glenn Murray eenvoudig voor Victor Lindelöf kwam en met een knappe voetbeweging doelman David de Gea passeerde: 1-0. Twee minuten later was het helemaal feest in het Amex Stadion. Een corner belandde voor de voeten van verdediger Shane Duffy, die de 2-0 binnenschoot.

United had even nodig om bij te komen van die dubbele dreun, maar antwoordde in de 34ste minuut. Een inzet van Luke Shaw kwam toevallig uit bij Romelu Lukaku, die hem van dichtbij binnenknikte: 2-1. De mannen van Mourinho leken door die treffer nieuwe moed te krijgen en een comeback in te zetten, maar op slag van rust ging het weer helemaal mis.

Eric Bailly vloerde Pascal Gross met een onhandige tackle en de bal ging op de stip. De Duitser ging zelf achter de bal staat en schoot de strafschop via de voeten van De Gea binnen: 3-1. Mourinho greep in de rust in door Marcus Rashford en Jesse Lingard in te brengen voor Andreas Pereira en Juan Mata. Toen de bezoekers na een kwartier nog niet gescoord hadden, kwam ook Marouane Fellaini erbij.

Maar ook met de nieuwe krachten maakte United geen indruk. Het beroerde spel van aanvoerder Paul Pogba was illustratief voor de off day van The Red Devils, die in de extra tijd nog wel een aansluitingstreffer maakten. Pogba benutte een strafschop na een overtreding op Fellaini, maar daar bleef het bij. De ploeg van Mourinho heeft daardoor na twee wedstrijden drie punten achterstand op concurrenten Manchester City, Chelsea en Tottenham Hotspur.

Met name de defensieve fouten van United zullen Mourinho een doorn in het oog zijn. De hele transferzomer door smeekte de Portugees om een nieuwe centrumverdediger, maar de clubleiding van United deed bijzonder weinig moeite om op die wens in te gaan. Zondag werd het verschil met rivaal City pijnlijk duidelijk, The Citizens waren immers met 6-1 te sterk voor Huddersfield Town.