Man City overklast Man Utd en zet megastap naar titel

Reacties

Manchester City heeft een grote stap naar de Premier League-titel gezet door Manchester United te kloppen. In het hol van de leeuw maakten Bernardo Silva en Leroy Sané woensdagavond het verschil voor de koploper.

Man City overklast Man Utd en zet megastap naar titel
Manchester United
Manchester United
0 - 2
Manchester City
Manchester City

De messen waren geslepen vooraf. Ole Gunnar Solskjaer voorspelde dat City hard ging spelen en Pep Guardiola vond dat ronduit belachelijk, omdat dat helemaal niet de stijl van de Premier League-koploper is. Een ordinaire schoppartij werd het ook zeker niet op Old Trafford. Het spelbeeld was zoals verwacht. City domineerde met de bal en United gokte veelal op de omschakeling. Wel bood de thuisploeg vanaf het begin verrassend goed tegenstand, terwijl toch gevreesd werd voor een afstraffing na de zware weken voor The Red Devils. Sinds de vaste aanstelling van Solskjaer werd in zes duels slechts twee keer gewonnen. Zondag werd nog met 4-0 verloren bij Everton.

Het plan van Solskjaer leek woensdagavond in ieder geval in de eerste helft wel te werken. Na een moeizame openingsfase waarin het af en toe met de rug tegen de muur werd gezet, kwam United na tien minuten beter in de wedstrijd. De eerste kans was voor Jesse Lingard, die zijn volley niet op doel kreeg na een fraaie pass van Paul Pogba. De Fransman speelde als meest aanvallende middenvelder in het 5-3-2-systeem, achter aanvallers Lingard en Marcus Rashford. Laatstgenoemde bracht met zijn snelheid Vincent Kompany regelmatig in de problemen. De Belg kon zich na een gele kaart in de tiende minuut ook nog maar weinig veroorloven. Ederson hielp Kompany regelmatig uit de brand, bijvoorbeeld bij een steekpass van Lingard op Rashford.

Zo was United wel gevaarlijk, maar tegelijkertijd toonde City zich voetballend wel overduidelijk de betere ploeg. Het was zoeken naar een opening en die leek in de 44ste minuut eindelijk gevonden. Sergio Agüero gaf de bal in het strafschopgebied goed mee aan Raheem Sterling, die ruimte zocht voor een schot en uiteindelijk op David De Gea stuitte.

Guardiola trachtte United kort na rust meer aan het wankelen te brengen door Sané te laten invallen voor Fernandinho. Tegelijkertijd werd de thuisploeg meer uit de tent gelokt. In de grotere ruimtes zorgde City direct voor veel dreiging. De ban werd in de 54ste minuut gebroken. Bernardo Silva toonde opnieuw zijn waarde voor de titelkandidaat. De Portugees werd in het strafschopgebied aangespeeld door Ilkay Gündogan, trok naar binnen en schoot met links raak in de korte hoek: 0-1.

United ging in de fase daarna direct op zoek naar de gelijkmaker en dat ging gepaard met veel risico. Jesse Lingard kreeg de grootste kans en miste. Even later sloeg City al toe uit een tegenaanval. Sterling versnelde en schonk Sané een grote kans. De Duitser klopte De Gea in de korte hoek. Een mooi moment voor Sané, die ondanks zijn geringe speeltijd de laatste maanden toch al op tien Premier League-goals staat dit seizoen. Met ook nog elf assists in de competitie heeft Guardiola over rendement in ieder geval niet te klagen bij de linksbuiten.

Solskjaer probeerde nog wel voor de ommekeer te zorgen en liet Romelu Lukaku invallen. Het had weinig zin. Het ontbrak aan creativiteit bij United, dat nog een zware klus wacht om de topvier te halen en zo plaatsing voor de Champions League af te dwingen. Na de gevoelige nederlaag tegen City bedraagt de achterstand op nummer vier Chelsea nog drie punten. The Blues komen zondag naar Old Trafford voor wat voor United een cruciale topper is. City gaat zondag op bezoek bij Burnley en speelt daarna nog tegen Leicester City en Brighton & Hove Albion. De op papier lastigste horde is genomen en de voorsprong op Liverpool is met nog drie speelronden te gaan één punt.

Lees hieronder de tactische analyse van deze topper.

Premier League

Stand Premier League 2018/2019

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Manchester City
38
32
2
4
95-23
+72
98
2
Liverpool
38
30
7
1
89-22
+67
97
3
Chelsea
38
21
9
8
63-39
+24
72
4
Tottenham Hotspur
38
23
2
13
67-39
+28
71
5
Arsenal
38
21
7
10
73-51
+22
70
6
Manchester United
38
19
9
10
65-54
+11
66
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.