Malcolm Glazer koopt Manchester United

De Amerikaanse sport-miljardair Malcolm Glazer heeft dan toch zijn zin gekregen: hij heeft een meerderheidsbelang in Manchester United en wil nu ook de rest van de aandelen van de Red Devils verwerven. Het totale bedrag dat de eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers op tafel legt: liefst 1,2 miljard euro.

Malcolm Glazer koopt Manchester United

Glazer had al lang geleden zijn zinnen gezet op Man United, maar stuitte daarbij steeds op veel verzet, vooral ook bij de aanhang van de club. Die voelde er niets voor om te worden overgenomen door een Amerikaanse cowboy.

Malcolm Glazer krijgt nu echter toch zijn zin. Hij was al in het bezit van 28,1 procent van de aandelen van Manchester United, maar heeft nu bovendien de aandelenpakketten van de Ierse race-tycoons JP MacManus en John Magnier overgenomen (voor 4,56 euro per aandeel). Daarmee bedraagt Glazers aandeel nu 62 procent.

Het ziet er naar uit dat Glazer spoedig eigendom zal zijn van dik negentig procent van de aandelen van de club. In dat geval moet ManU zich terugtrekken van de beurs (al bij ruim 75 procent) en kan Glazer zijn schulden afwentelen op de club.

Fans van Manchester United hebben met ontzetting gereageerd op de overname van de Amerikaan. Nick Towle, voorzitter van de fangroep die zich het felst verzette tegen de overname, beweert dat hij zijn seizoenskaart heeft verscheurd.

'Ik ben erg verdrietig', aldus Towle. 'Ik hou nog steeds van de club, maar ik weiger om ook maar een penny in het bedrijf te steken. Ik geloof dat er wel 20.000 fans net als ik bereid zijn om de club de rug toe te keren.'

Bekijk hier al onze video's